Газът поскъпна с над 90%

0
От 1 януари идва ново увеличение и в цените на парното
От 1 януари идва ново увеличение и в цените на парното Снимка: 24 часа

За една година природният газ поскъпна почти тройно

Световната икономика тръгна към възстановяване от пандемията и цените на газа полудяха. У нас с последното увеличение за септември до 69,40 лева за мегаватчас за регулирания пазар се стигна до рекорд по скъпотия от 10 години насам. В сравнение със същия месец на миналата година, която беше 22,46 лв., увеличението е 209%., пише dotbg.bg

А миналия септември тези 22,46 лв. предизвикаха вълнение, тъй като тази цена бе с 20% по-висока от августовската. Тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова назначи проверка в “Булгаргаз”, тя не откри нарушения.

Сегашната рекордна цена не предизвиква такъв шум, защото тя е с 20% по-ниска от европейските, а продажбите на “Булгаргаз” за 8-те месеца са рекордни за последните пет години.

Но докато погледите са вперени в цените на едро, почти незабележимо остана това, че за домакинствата, които са на газ, поскъпването е двойно. Продължаващият тренд нагоре ще се отрази и на парното. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че за 1 януари ще преразгледат цените и вероятно идва ново поскъпване след това през юли.

До края на годината и в началото на следващата няма голяма вероятност газът да поевтинее. Търговци казват, че в петък на най-голямата борса - нидерландската, газовите фючърси за октомври са с цена 52 евро на мегаватчас, за ноември - 52,46 евро, а за първите три месеца на 2022 г. нивата са 50,3 и чак за второто тримесечие падат на 30 евро.

Сред причините за рекордните цени е, че Азия е натоварила производствените си мощности, а за това трябва газ. В последно време на котировкия на втечнения газ оказва влияние и ураганът Айда в САЩ.

Принос за високите зени в Европа има и Русия, която май умишлено сви доставките, за да окаже натиск за довършването на газопровода “Северен поток 2”. Например през лятото “Газпром” не резервира допълнителни капацитети за транзит през Украйна, макар че доставките на руски газ за ЕС тогава намаляха с над 2 млрд. кубически метра поради ремонтни работи. И поради това сега хранилищата в Западна Европа са полупразни, което допълнително качва котировките.

Въпреки високите цени бизнесът поне засега не протестира, за разлика от протестите му за тока. Причината е, че у нас газът е с около 20% по-евтин от борсите в Европа.

Според изчисленията на “Булгаргаз” за 2021 г. това е дало ценово предимство на българските потребители и на индустрията от 100 млн. лв.

Това става възможно заради дългосрочните договори с “Газпром” и с азербайджанска компания. Цената с “Газпром” се образува с два компонента.

30% от нея е на база алтернативните на газа петролни деривати. Другите 70% се определят от котировките на газовите хъбове, които от началото на годината вървят нагоре. И тези 30%, които се смятат по стария договор, ни дават ценовото предимство.

На свободния пазар у нас цените на двете газови борси от началото на септември минаха 90 лв. за мегаватчас. Според експерти напоследък газ се пазарува и за износ към Румъния, където има недостиг.

Това, че българският газов пазар не е толкова развит, е като че ли добре за момента, защото няма голям износ. Но газът и търговията с него стават интересни, както заради високите цени, така и заради възможната диверсификация на доставки.

Влязоха нови играчи в лицета на Валентин Златев в съдружие с фирма “Литаско”, която снабдява групата “Лукойл” със суровини и търгува с горивата, производени от тях. “Литаско” доставя газ на рафинерията на “Лукойл Нефтохим Бургас” по директен договор с “Газпром”. Но е възможо да поеме и по-големи доставки предвид изтичането на договора между “Булгаргаз” и руската компания през 2023 г.

При други познати газови играчи имаше размествания - “Овергаз Инк” на Сашо Дончев подписа споразумение с американски партньор – “Линден енерджи”, за 50% дял от компанията половин година след раздялата с “Газпром”.

И на двете български газови борси са регистрирани големи играчи.

На държавната участниците са 46, сред големите са “Булгаргаз”, “Овергаз, “МЕТ Енерджи Трейдинг България”, “Тибиел”, “Дексия”, “Колман България”, Регистрирани са и “Неохим”, ОМВ, “Стомана”, “Топлофикация София” и други големи индустриални потребители.

На частната “Българска енергийна търговска платформа” участници са 9 компании, сред които са “Булгаргаз”, “Дексия”, “Енергико трейдинг”, “Мет Енерджи Трейдинг”, “Тибиел”, “Топлофикация София”.

Ясно е, че пазарът на едро става интересен, появяват се нови и се връщат стари играчи.

Над 124 000 домакинства са на газ и за тях зимата идва с по-високи сметки

Три компании държат 86% от пазара, а 26 си поделят останалите 14 на сто

Рекордното поскъпване на природния газ дърпа нагоре и цените за домакинствата. За битовите потребители в София и околностите през септември цената е 95,24 лева за мегаватчас, което е с над 14% повече от август. Спрямо същия месец преди година увеличението е с 97,18%.

От 28-те газоразпределителни компании най-голям ръст има при “Газоенергийно дружество-Елин Пелин” – 129,07%. Дружеството доставя на домакинствата в община Елин Пелин. За септември газът струва 86,29 лв. при 39,36 м. г. В Севлиево поскъпването е със 116,74%. Газът, който доставя на битовите си клиенти “Севлиевогаз-2000”, струва 87,15 лв. за мвтч. При “Балкангаз-2000”, което доставя на домакинства в община Ботевград, увеличението е 111,18%. Това са трите компании с най-голямо поскъпване, които обаче са и с най-ниски цени. Най-малко е увеличението в общините, които са с високи цени. (виж таблицата).

Тези цени още не се отразяват чуствително на портфейла на семействата, които ползват газ, тъй като в момента потреблението е сравнително ниско. През зимата обаче вероятно отоплението ще бъде сериозно перо в семейния бюджет.

Клиентите на газоразпределителните дружества към 31 декември 2020 г. са 132 424, от тях небитовите са 7772 (5,9%), а домакинствата - 124 652 (94,1%). Бройката на клиентите на газ е нараснала с 10,6% за една година. Битовите потребители са се увеличили с 11,1%, а небитовите – с 2,4%, показват данни на КЕВР.

Пазарът всъщнос е поделен основно сред три компании. “Евергаз Мрежи”, “Ситигаз България” и “Аресгаз” държат пазарен дял от 86%. Най-много клиенти има “Овергаз Мрежи”. Втори са “Аресгаз”, които са част от групата HERA - една от най-големите италиански ютилити компании. Трета е “Ситигаз България”. Компанията е собственост на италианската Gruppo Societa G

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари