Газираното уврежда необратимо черния дроб!

0
Ново изследване разкрива, че подсладените газирани напитки могат да причинят необратимо увреждане на черния дроб!
Ново изследване разкрива, че подсладените газирани напитки могат да причинят необратимо увреждане на черния дроб!

Ново изследване разкрива, че подсладените газирани напитки могат да причинят необратимо увреждане на черния дроб, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Ежедневната консумация на газирани напитки несъмнено има неблагоприятен ефект върху здравето. Свързана е с епидемията от затлъстяване, която понастоящем засяга Европа и САЩ, и е също в основата на чернодробни увреждания, са заключили учени от университета Тъфтс в САЩ.

В рамките на изследването 2634-ма участници, мъже и жени, трябвало да отговорят на въпроси, свързани с консумацията им на газирани напитки, независимо дали съдържат или не съдържат кофеин.

Участниците били разделени на три групи в зависимост от това дали консумират 1 газирана напитка месечно, седмично или дневно. След това учените изследвали мазнините в черния дроб на всеки участник с помощта на рентгенова компютърна томоденситометрия.

Оказало се, че редовните консуматори на газирани напитки са с 55 на сто по-голям риск от развитие на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб - натрупване на триглицериди в черния дроб, независимо от пола, възрастта, индекса за телесна маса и начина на живот на участниците.

Честата консумация на диетични газирани напитки обаче не увеличава този риск.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Hepatology.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари