Гастроскопията покрива ли се напълно от НЗОК?

5
Ще платим ли нещо, ако имаме направление №7 от гастроентеролог за планов прием?
Ще платим ли нещо, ако имаме направление №7 от гастроентеролог за планов прием? Снимка: БНТ

Гастроскопията покрива ли се напълно от НЗОК? 

"Имам направление №7 от гастроентеролог за планов прием и провеждане на дейности по КП 069, МКБ 10 К58.9. Насочващата диагноза е синдром на раздразненото черво без диария. Гастроентерологът ми обясни, че по тази клинична пътека ще се извършат колоноскопия, гастроскопия, генекологичен преглед, ренгенова снимка, кръвни изследвания, изследване на урина.

Моля да ми отговорите: какво не е включено в клиничната пътека и ще трябва да го заплатя при провеждането на тези изследвания? Интересува ме изрично включена ли е упойка при извършването на процедурата колоноскопия и гастроскопия?"попита Николина Михайлова от Пловдив, пише zdrave.to.

Ето какво отговарят специалистите:

Гастро- и колоноскопия се извършват в рамките на различни клинични пътеки (КП), сред които е и клинична пътека №69 "Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт”, за която питате.

Упойката е включена в цената на клиничната пътека, заплащана от НЗОК. Пациентът не дължи заплащане в случай, че е здравноосигурен и постъпва с направление за хоспитализация (бл. МЗ-НЗОК №7).

Уточняваме, че по КП №69 има скъпоструващи медицински изделия за провеждане на лечение, които НЗОК не заплаща. Например, примка за лигиране еднократна, накрайник за лигиране еднократен, саморазтваряща се ендопротеза за хранопровод или черво и други, игла за тънкоиглена биопсия под ехографски контрол, игла за биопсия през ехоендоскоп, игла ендоскопска еднократна, клипси, балон - дилататор Сет за ПЕГ.

Само за тези медицински изделия може да ви бъде поискано заплащане и, разбира се, за потребителската такса за болничен престой в размер 5.80 лв. на ден, ако не сте освободена от нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари