Гърция поиска пари от ЕС

0
Щетите от наводненията са над 2,5 милиарда евро
Щетите от наводненията са над 2,5 милиарда евро Снимка: ЕРА-EFE / YANNIS KOLESIDIS

Щетите от наводненията са над 2,5 милиарда евро

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поиска от Европейския съюз да предостави значителна финансова помощ след наводненията, при които загинаха 15 души и причиниха финансови щети до 2,5 милиарда евро.

Няколко села в Тесалийската равнина са напълно опустошени от наводненията, както и посевите и добитъкът. До момента се съобщава за 15 починали при бедствието, а според първите оценки финансовата катастрофа се изчислява на около 2,5 милиарда евро, пише EURACTIV.

Мицотакис вече е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с искане за „максималната възможна“ финансова помощ от ЕС.

Преди среща с Фон дер Лайен във вторник в Страсбург гръцкият лидер каза: „Европа трябва да застане до страната ни и ние изискваме от Европа да се справи с положението“.

Гръцките медии съобщиха, че Атина разглежда три възможни ресурса на ЕС: Фондът за солидарност на ЕС, Фондът за възстановяване и заем от Европейската инвестиционна банка „при много изгодни условия“ за ремонт на инфраструктурни обекти, които са претърпели огромни щети.

Фон дер Лайен, която може да се опита да се кандидатира отново за председател на Европейската комисия след изборите през юни 2024 г. и ще се нуждае от подкрепата на националните лидери, вероятно ще уважи искането на Гърция, въпреки че трябва да се прояви значителна гъвкавост в бюрократичната система в Брюксел.

„Изпълнителната държава“ се удави

Пропуските на правителството при справянето със смъртоносните горски пожари това лято няма да бъдат облекчени лесно с пари от ЕС.

Списание Documento съобщи, че само 938 000 евро от общо 187,63 милиона евро досега са изплатени от Фонда за възстановяване на ЕС за проекти за гражданска защита и изменение на климата.

Същото списание публикува снимки през уикенда, показващи хеликоптерите за спасяването на хора при подобни кризи, на земята, тъй като въздушната им база е потопена.

Съответните държавни органи твърдят, че тези хеликоптери не са били в експлоатация „от години“, но списанието публикува нови снимки, показващи, че някои от тях са участвали в учение през ноември 2022 г.

Общественият гняв нарасна значително, тъй като дясноцентристкото правителство на „Нова демокрация“ не изпълни основното си обещание за така наречената „изпълнителна държава“, която трябваше да бъде оптимален вариант за решаване на проблеми.

Антиправителствени медии съобщиха също, че гръцката изпълнителна власт е пренебрегнала предупреждения от 2019 г. на Европейската комисия относно забавянето на изпълнението на плановете за риск от наводнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари