Гърмен се готви за протеста, футболни агитки ще протестират по свой начин

0
Хората настояват ромите без адресна регистрация незабавно да бъдат изселени, а къщите им съборени
Хората настояват ромите без адресна регистрация незабавно да бъдат изселени, а къщите им съборени Видео: БГНЕС

Обстановката в Гърмен, три часа преди началото на днешния голям протест срещу ромските набези, е спокойна. Полицейското присъствие е засилено, предаде кореспондент на БГНЕС, който следи ситуацията на място в общината.

Организаторите на протеста Иван Байрактаров и Георги Делиев призоваха хора от цялата страна да ги подкрепят и искат всичко да приключи мирно и тихо. Те поемат отговорност за митинга от 12.00 до 14.00 часа. След което снемат отговорност от други присъединили се към протеста им срещу ромските набези. Според двамата държавата, въпреки многобройните декларации, че по проблема се работи, не е направила нищо.

Протестиращите от Гърмен искат незабавно събаряне на незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци". Протестът продължава вече 10 дни. Хората настояват ромите без адресна регистрация незабавно да бъдат изселени, а къщите им съборени. В навечерието на 24 май се стигна и до кървав сблъсък, след като мъж от село Марчево бе пребит, защото направил забележка на роми заради силна музика.

В квартал "Кремиковци" са съборени само две сгради, които Байрактаров и Делиев казаха, че били за животни. Точно за това на площада в Гърмен от два дни протестиращите са направили бутафорни две постройки, които са извън регулация, но са оборудвани със сателитна чиния. Те искат също да закупят местата от общината на цена от 1,50 лева, на каквато цена се предлагат на обитателите на ромското гето.

Тази сутрин подстъпите към квартал "Кремиковци" отново са блокирани от жандармерия и полиция. Към 8.50 часа през Благоевград по Е-79 в посока Гърмен преминаха 4 коли на жандармерията – подкрепление.

Футболни агитки се събират към 14 часа в градовете край Гоце Делчев – Банско и Разлог, което означава, че ще протестират по свой начин, след като приключи официалният митинг на организаторите. Местните хора изразиха притеснение, че е възможно да има ексцесии.

Часове преди протеста обстановката е спокойна, вадят се знамена, украсява се трибуната.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари