Галин Григоров: Гражданите на Русе разбраха, че това е за добро

0
През последните дни се конфискува голямо количество месни продукти при опити за внасянето им у нас, главно от румънски граждани
През последните дни се конфискува голямо количество месни продукти при опити за внасянето им у нас, главно от румънски граждани Снимка: TVN

В Добрич и Силистра се предвижда създаването на областни координационни щабове във връзка с африканската чума по свинете.

В Русе като част от мерките за ограничаване и недопускане на заразата, идваща от Румъния, през последните дни се конфискува голямо количество месни продукти при опити за внасянето им у нас, главно от румънски граждани. Конфискуваното месо се поставя във фризери, а след напълването им се изнася към екарисажите – основно в Шумен.         

Мерките за превенция са в сила още от средата на юни, каза в предаването "Преди всички" Галин Григоров, областен управител на Русе, предава БНР.  Мерките включват комуникация с префектурата в Гюргево, указателни и предупредителни табели срещу вноса на месо към България, гранични и митнически проверки, дезинфекция на автомобили. 

"Манталитетът на нашите съседи е такъв, че те разчитат на месото, което се продава по пазарите, по улиците и по пътищата и считат за съвсем нормално от заклано прасе всеки, който мине, да може да си купи парче месо, без никакви притеснения. така е традиционно при тях. не мисля, че е нормално в такава ситуация да се позволява достъпът на месо до българска територия. Въпреки че първоначално бяхме упреквани, че забраняваме на хората да купуват евтино прясно месо. Сега гражданите на Русе и региона разбраха, че това е за добро", разказа Галин Григоров.

Дезинфекционните трапове са били заринати, когато страната ни е станала външна граница на ЕС, но сега автомобилите се дезинфекцират с пръскачки, уточни Григоров. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари