Забраняват внасянето на месо за лична употреба от Румъния

1
Заловеното месо в автомобилите, преминаващи Дунав мост, ще се унищожава
Заловеното месо в автомобилите, преминаващи Дунав мост, ще се унищожава Снимка: БГНЕС

Осъществяват се вече мерки на граничния пункт Дунав мост в Русе за спиране пренасянето на свинско месо за лична употреба на българска територия от Румъния. Заловеното месо в багажите ще се унищожава.

Това съобщи областният управител на Русе Галин Григоров след работна среща при него за пресичане възможността за навлизането на заразата за африканската чума по свинете, регистрирана в Румъния, предаде БТА. 

Още днес Григоров ще изпрати официално писмо до префектурата в Гюргево за уведомяването й за забраната за внос на месо у нас за лична употреба. Целта е да бъдат информирани румънските медии и чрез тях гражданите да не вземат месо при пътуване към България. Подобна информация ще има и от русенската гранична полиция към румънските им колеги.

Подготвят се информационни табели за тази забрана, които ще бъдат монтирани от двете страни на Дунав мост. Предстои поставяне на фризери на граничния пункт, в които гражданите да изхвърлят носено от тях месо. Има договор за редовно унищожаване на тези количества от екарисажите. 

В изпълнение на тези мерки срещу пренасяне на месо за лична употреба у нас на Дунав мост са ангажирани служителите на гранична полиция, митницата, Агенцията по храните, НАП и полицията. Осъществяването им няма да е лесно, тъй като само за ден от Румъния в България през Дунав мост влизат над четири хиляди автомобили, е мнението на областния управител. Вероятно ще спре снабдяването с месо на русенски семейства от пазара в Гюргево, коментират граждани.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари