Гъбичка по бананите влошава кризата с глада във Венецуела

0
Гъбата, която постепенно изсушава растенията и се разпространява чрез заразена почва, засяга около 150 хектара и около 1000 малки производители досега
Гъбата, която постепенно изсушава растенията и се разпространява чрез заразена почва, засяга около 150 хектара и около 1000 малки производители досега

Гъбата, която постепенно изсушава растенията и се разпространява чрез заразена почва, засяга около 150 хектара и около 1000 малки производители досега

Устойчива гъба, която води до съхнене на бананите за готвене и заразява почвата, може да влоши хранителната криза във Венецуела, където 6,5 милиона души вече гладуват, твърдят групи от производители и агенция на ООН, цитирани от Ройтерс и БТА.

Гъбата Fusarium tropical race 4 досега е била локализирана в централните щати Арагуа, Карабобо и Кохедес.

Венецуелският национален земеделски здравен институт официално откри гъбичката през януари, но производителите и други експерти твърдят, че има доказателства за нея от години и се опасяват, че може да се разпространи бързо.

"Около 15 процента от моите банани са засегнати", казва фермерът Томас Малаве, който отглежда 2200 бананови растения върху един хектар в Арагуа. Той допълви, че е опитвал различни лекарства през годините, без да знае какво точно засяга растенията му. "За съжаление видях това заболяване преди години, но едва тази година институциите установиха причината", споделя Малаве.

Повечето банани на неговия съсед Грегъри Гамбоа са изсъхнали преди години и сега отглежда други култури. "Опитахме всичко, но загубихме бананите", коментира той.

Венецуела се бори с дългогодишна икономическа криза и малко под 23 на сто от населението страда от глад, според доклад на ООН от миналата година.

Годишната инфлация е била зашеметяващите 471 процента през април, според независимата венецуелска обсерватория на финансите.

Много домакинства разчитат на бананите, за да не гладуват - килограм обикновено струва между 1 и 2 долара.

Месечната минимална заплата е еквивалентна на едва 5 долара и много семейства зависят от държавни кутии с храна или парични преводи от роднини в чужбина.

За дребните фермери бананите и бананите за готвене са както източник на енергия, въглехидрати и захар, така и на доходи, заяви Алексис Бонте, представител на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) във Венецуела. "Ако хората нямат своя банан, те нямат източник на енергия, нито пари да купят тази енергия от други източници, така че това е двойно наказание", посочва той.

По думите ѝ гъбата, която постепенно изсушава растенията и се разпространява чрез заразена почва, засяга около 150 хектара и около 1000 малки производители досега.

Според ФАО единственият начин да се изкорени фузариумът е да се откъснат растенията и да се засеят други култури като царевица или зърнени култури, които не са податливи на гъбичките. Фузариумът не вреди на хората.

Не е ясно как гъбичката, открит в съседна Колумбия преди три години и в Перу миналата година, е стигнала във Венецуела, но може да се е случило чрез замърсено растение, камион или дори върху обувки.

Според президента на асоциацията на селскостопанските инженери Саул Лопес във Венецуела има около 28 000 хектара, засадени с банани за готвене, както и около 32 000 с обикновени банани.

Правителството забрани транспортирането на семена между трите щата, където е открит фузариум, според асоциациите на производителите.

Гъбичката все още не е открита в най-големия щат за отглеждане на банани и банани за готвене във Венецуела, Сулия, където има има около 10 000 хектара с културата, според асоциацията за популяризиране на бананите за готвене "Фумплавен" (Fumplaven).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари