Зеленски: На бойните полета на Украйна се решават правилата на света

1
Светът ще бъде изправен пред глад, заяви украинският президент
Светът ще бъде изправен пред глад, заяви украинският президент Снимка: ASSOCIATED PRESS

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки дистанционно на форума Шангри-Ла в Сингапур, заяви, че изходът от войната в страната му е засегнал не само Украйна, но и бъдещето на международния ред, информира агенция Ройтерс, цитирана от News.bg.

Страната му се стреми да изтласка руснаците от областите, които контролира от началото на войната, и се защитава от свирепи руски атаки в източната част на страната, особено около град Северодонецк.

Отбелязвайки подкрепата до момента от Запада и неговите азиатски съюзници, Зеленски, обръщайки се към събитието чрез видеовръзка от неразкрито място в украинската столица Киев, каза, че е изключително важно нациите, изпращащи помощ, да не се откажат.

"Благодарен съм за вашата подкрепа... но тази подкрепа не е само за Украйна, но и за вас", каза той. "На бойните полета на Украйна се решават бъдещите правила на този свят заедно с границите на възможното.

Той отбеляза, че Русия блокира пристанища в Черно и Азовско море, като задържа украинския износ на храни от световния пазар. Това наранява не само украинците, но и целия свят, добави украинския държавен глава.

"Ако поради руските блокади не успеем да изнасяме хранителните си продукти, светът ще бъде изправен пред остра и тежка продоволствена криза и глад в много страни в Азия и Африка", каза той.

Зеленски директно свърза руските действия с покачващите се цени на суровините, като каза, че първо блокира енергията, за да накара цените да скочат, а сега прави това с храните.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция", която според нея не е предназначена за окупиране на територия, а за унищожаване на военните способности на южния си съсед и залавяне на опасни националисти.

Говорейки пред 575 делегати от 40 държави, Зеленски каза, че армията му няма амбиции да се премести на руска територия: "Моля, не забравяйте, че войната се води на наша земя. Хората в Украйна умират... Ние не искаме да отидем в страната. руска земя."

Посланикът на Украйна в Сингапур Катерина Зеленко настоя за спешността на допълнителна помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Друсан джендър - Зелцето
    Да го духаш надрусан галфон такъв! Чезвай бе паляк!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари