Хора в Газа си варят супа от трева, за да оцелеят

2
Кило месо струва 75 евро, а килограм леща - 40 евро
Кило месо струва 75 евро, а килограм леща - 40 евро Снимка: Кадър от Дойче Веле

Кило месо струва 75 евро, а килограм леща - 40 евро

Войната в Газа продължава вече шест месеца и хиляди палестинци са принудени за оцеляват, без да имат и най-необходимото. Салех Ейд се чуди откъде да започне разказа си. Той е строителен инженер по професия, пристигнал е тази седмица в Рафах със съпругата си и с двете си малки деца. Преди това семейството е било в град Джабалия, северно от град Газа, съобщава АРД, цитиран от Дойче Веле. Репортер на германската обществено-правна медия се е свързал със Салех по телефона.

Всеки ден виждахме смъртта с очите си“, казва Салех и разказва, как са страдали от взривовете на гранатите, ракетите и най-вече – от глада. „С жена ми понякога по два дни нямахме нищо за ядене – абсолютно нищо“, казва палестинецът.

Връзката по телефона е нестабилна и е цяло чудо, че не прекъсва по средата на разговора. Салех все пак успява да разкаже и това, че са се местили пет пъти от началото на войната. Къщата им била разрушена от бомби, след което се пренесли при роднини в Джабалия, но тяхната къща също била разрушена. После заминали за град Газа, но съпругата на Салех поискала да се върнат обратно в Джабалия.

Непоносими цени на храните

Плодовете и зеленчуците, отглеждани едно време масово в северната част на ивицата Газа, вече ги няма – от пет месеца те са изчезнали от пазарите, пише АРД. Земеделските площи на север са изцяло опустошени.

Малкото хранителни продукти, които се предлагат, са непоносимо скъпи. Салех дава няколко примера: „В момента кило месо струва 75 евро. Килограм леща струва 40 евро – а при нас леща ядат само най-бедните. Цената на килограм ориз стига 40 евро, а преди чувал с 25 кг. ориз струваше десетина евро“.

Сега никой не може да си позволи да плаща подобни цени, а както обяснява Салех: „Храните са толкова скъпи, защото не идва никаква помощ отвън. Всичко се краде на границата – или от местни хора, или пък Хамас прибира доставките. Няма нито помощ, нито храна, нито хуманитарни пакети“.

Измъчените от глад хора си варят супа от трева - само и само да хапнат нещо, се казва още в репортажа на АРД. В северната част на ивицата Газа все още има около половин милион души, които се опитват някак да оцелеят.

Гневът срещу Хамас расте

Салех споделя пред германската обществено-правна медия, че той и семейството му никога не са били симпатизанти на Хамас. Много палестинци в Газа - може би около 75 процента - мразели Хамас още отпреди терористичните удари на 7 октомври, твърди Салех. А днес? „Днес са още повече, тъй като Хамас им отне всичко. А бедността в Газа бе голяма и преди 7 октомври“.

Изкупителната жертва сега са обикновените хора. 80 процента от загиналите във войната в Близкия изток са цивилни граждани. „Те не са имали нищо общо с целия конфликт. Много от тях дори са мразели Хамас“, посочва Салех. Той не вярва на съобщенията на израелската армия, от които излиза, че Хамас е до голяма степен победен и са оцелели само няколко батальона на ислямистите в Рафах. Салех смята, че и 20 процента от Хамас не са унищожени. „Хамас все още е силна групировка, нейните военни са навсякъде и контролират всичко“, казва той.

Надеждата им е да заминат

Миналият вторник Салех, който има германски паспорт и чиито четири деца от първия брак живеят в Германия, получил обаждане, което чакал отдавна. То било от германското представителство в Рамала, което отговаря за консулското обслужване на германците на окупирания Западен бряг на река Йордан и – дистанционно – за Газа. Салех и семейството му били в списъка на чакащите да заминат през Рафах към Египет и оттам – за Германия.

Тръгнали на юг веднага след обаждането – роднина обещал да ги превози до граничния пункт на израелската армия, който от края на октомври насам разделя северната и южната част на ивицата Газа. Два километра преди целта обаче те трябвало да слязат – братовчедът се страхувал твърде много. Тръгнали пеша, а израелските войници карали всички минаващи да застават пред камера и идентифицирали самоличността им с помощта на изкуствен интелект.

Защо Западът мълча толкова дълго?

Междувременно съпругата и децата на Салех са преминали границата към Египет, той се надява на свой ред да я пресече в понеделник, разказва АРД. По неговите думи Газа е разрушена поне за сто години напред – няма вече нито къщи, нито училища, нито университети. „Но защо Западът мълча толкова дълго и не казваше нищо?“, пита се Салех.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    6
    Путин Хуйло
    Аз съм вмирисан и грозен травестит, а Мони Леви е един от многото ми никове. Когато не съм под влиянието на лепилото, което дишам, знам,че палестинците водят справедлива борба срещу мръсното чифутско племе, но тъй като съм наркозависим джендър, трябва да пляскам опорките, които ми набиват отзад всеки ден!
  • -1
    5
    Aron
    Вие сте изоставени от всички,бягайте от Газа, евреите ще ви избият,,те са крьвожадни и отмьстителни.
  • -3
    4
    Moni levi
    Тези ислямски диваци,, пустинни маймуни мрьсни араби,ще нападат Израел,така ще е, свиквайте..
  • 2
    3
    До втората курва:
    Русофил съм. Мога не само да ти се изплюя на муцуната, но и да се изпразня отгоре ѝ. Искаш ли?
  • 0
    2
    Путин Хуйло
    Плюе запада ,но е с германски паспорт.Всички русофили тук също живеят в Европа а плюят мястото в което живеят.Неблагодарници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари