Функционална неграмотност и оскъден речников запас - засега необратим процес при учениците

5
Силвия Димитрова: До това доведе нечетенето, децата занемариха въображението и фантазията си, а речниковият им запас е изключително оскъден
Силвия Димитрова: До това доведе нечетенето, децата занемариха въображението и фантазията си, а речниковият им запас е изключително оскъден Снимка: Дарик

"Функционалната неграмотност на учениците се задълбочава и процесът е необратим. До това доведе нечетенето, децата занемариха въображението и фантазията си, а речниковият им запас е изключително оскъден"

Това каза в ефира на Дарик преподавателят по български език и литература Силвия Димитрова, дни преди изпита от Националното външно оценяване след 7 клас, който е в понеделник.

В навечерието на изпита учителят даде ценни съвети на учениците, като коментира най-честите затруднения и грешки на седмокласниците.

Тя забелязва и друга тревожна тенденция, че много чести стават грешките, които са неосъзнати. Анализирайки трудността на много от учениците да четат с разбиране и да пишат позиции "със свои думи", когато настъпва ужас и парализа сред седмокласниците.

"Никой от нас не е застрахован да не допусне грешка на езика, но е хубаво, че ние я осъзнаваме. Докато за мен е странно, че "трикракия олимпийски шампион" е победил. И аз питам дали този "трикрак" шампион няма повече предимства спрямо другите бегачи. Това, че не се осъзнава за мен е тревогата - да си служиш с думи, чийто смисъл не разбираш", даде пример преподавателят.

Силвия Димитрова коментира как се е отразила карантината заради коронавируса и дистанционното обучение на подготовката на седмокласниците и на зрелостниците.

Тя пожела на учениците да постигнат успех, за който мечтая и по никакъв начин да не мислят, че този изпит е съдбовен, катастрофален и тежък. Доброто учебно заведение е нещо важно, но нека да няма това напрежение, този страх и ужас, защото всеки намира своя път в живота, каза преподавателят с дългогодишен опит.

"В този изпит изпитвате сами си - тръгнете ведри, усмихнати и радостни, за да докажете, че сте научили нещо!", обърна се тя към седмокласниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари