Фрапиращи ценови разлики в офертите за строителството на интермодалния терминал в Русе

1
НКЖИ отвори офертите, а разликата между най-ниската и най-високата достига 50%
НКЖИ отвори офертите, а разликата между най-ниската и най-високата достига 50% Снимка: НКЖИ

НКЖИ отвори офертите, а разликата между най-ниската и най-високата достига 50%

Национална кампания „Железопътна инфраструктура“ отвори ценовите предложения на компаниите, които искат да строят интермодалния терминал в Русе. Офертите са отворени на 1 август, става ясно от Регистъра за обществени поръчки, и предстои да бъде избран изпълнител. Проектът се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост.

Търгът бе стартиран през февруари, а през май стана ясно и кои компании ще се борят за поръчката с прогнозна стойност малко над 54.1 млн. лв. без ДДС. Тоест отварянето на ценовите им предложение се случва почти половин година след обявената процедура.

От общо подадените 5 оферти, ценовите предложения по 4 от тях са отворени. Липсва офертата на консорциум „Релсов път“, в който участие имаше и държавното дружество „Автомагистрали“. Какви са причините за това не е ясно, тъй като доклад от работата на Комисията още не е публикуван. Най-вероятно консорциумът е отстранен на етап техническо предложение, отбелязва Economic.bg.

Най-ниска цена за инженеринга на интермодалния терминал предлага небезизвестната в жп сектора пловдивска компания „Пимк“ ООД – малко над 49 млн. лв. без ДДС, което е под прогнозната стойност на поръчката. Много е вероятно именно това да е победителят в процедурата, заради голямата тежест на критерия "най-ниска цена". Всичко обаче ще зависи от докладите на Комисията, от които ще стане ясно колко точки е получила фирмата за техническото си предложение. За момента обаче те не са публикувани.

Най-високо е ценовото предложение на ДЗЗД „ИМТ Русе“, с участници „Трейс Груп Холд“ АД и „Обонато Билд“ ЕООД – над 89.3 млн. лв. без ДДС.

Офертата на „Монолит София“ АД е над 58.4 млн. лв. без ДДС, а тази на ДЗЗД „Брюнел“, с участници „Автомагистрали-Черно море“ АД, „Инжстройинженеринг“ ЕООД, „ДК Инфра Инвест“ ЕООД – малко над 70.2 млн. лв. без ДДС.

Припомняме, че строителството на интермодалния терминал ще отнеме около 2 години, като след това е планирано съоръжението да бъде отдадено на концесия. Според графика на дейностите, заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, процедурата за избор на изпълнител трябваше да е започнала още през септември 2022 г. Същинското му строителство пък трябваше да стартира в началото на 2023 г. и да завърши през 2025 г. Кога ще започне строителството зависи от това дали ще има обжалвания и кога НКЖИ ще подпише договора с избрания изпълнител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Схемата
    Схемата е да се построи и после да се прилапа заедно с нкжи и бдж. Като за северна и южна Бълария ще са две различни фирми.
  • 3
    1
    Схемаджията
    Има ли схемииии
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари