Франция одобри руските удари по всички терористични групи

0
Мнението на Франция е противоположно на това на САЩ, които остро разкритикуваха ударите на Русия
Мнението на Франция е противоположно на това на САЩ, които остро разкритикуваха ударите на Русия

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс заяви, че въздушните удари в Сирия трябва да са насочени срещу „Ислямска държава“, но и срещу други групи, които „се считат за терористични“.

Според Фабиюс изказването на Оланд от петък, че руските въздушни удари трябва да ударят „Даеш“ (арабското наименование на „Ислямска държава“) и само „Даеш“, не изключва и други групи като Фронта „Ал Нусра“.

“Разбира се това е сбита формулировка, тя е „Даеш“ и групи, считани за терористични“, Фабюс заяви в интервю за радио „Europe 1“, цитирано от БГНЕС.

Москва, която осъществи повече от 70 въздушни удари в Сирия от миналата сряда насам, беше разкритикувана за това, че се цели в умерени опозиционни сили, подкрепяни от САЩ.

Американският президент Барак Обама нарече действията на Русия „рецепта за бедствие“, докато британският премиер Дейвид Камерън призова руския президент Владимир Путин да „смени посоката“ си в Сирия и да признае, че сирийския държавен глава Башар Асад трябва да бъде сменен.

В своята реч, за която Фабиюс говори, френският президент също така предупреди за опасността от превръщането на конфликта в Сирия от политически в религиозен.

„Най-страшната опасност е, че конфликтът може да стане религиозен. Ако имате шиитско население от една страната със своите съюзници и сунитско население от друга страна със своите съюзници, това е ад, който може да бъде много опасен“, каза Оланд.

Асад е алауит – религия, която е част от шиитския ислям и е подкрепян от Иран и ливанската групировка „Хизбула“.

От друга страна сунитски сили като Саудитска Арабия и Катар се противопоставят на Асад и подкрепят умерените групировки, които се сражават с него. Те също така взимат участие във водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари