Франция и Великобритания планират сътрудничество в областта на атомната енергия

0
Еманюел Макрон и Риши Сунак ще работят и за справяне с миграцията
Еманюел Макрон и Риши Сунак ще работят и за справяне с миграцията Снимка: БТА / АР

Еманюел Макрон и Риши Сунак ще работят и за справяне с миграцията

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Риши Сунак обещаха "амбициозно сътрудничество" в областта на атомната енергия, което да помогне за справяне с въздействието от руското нашествие в Украйна върху енергийните доставки, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Двамата лидери се срещнаха в кулоарите на срещата на високо равнище за климата, която се провежда в Египет под егидата на ООН (КОП27). Това е първата им среща, откакто Сунак стана министър-председател.

Макрон и Сунак искат и подобряване на координацията за справяне с миграцията, съобщи френското президентство.

Британският премиер заяви в кулоарите на КОП27, че иска "тясно сътрудничество" с Париж по отношение на имиграцията, а "Даунинг стрийт" потвърди, че споразумение по тази тема е напът да бъде финализирано, съобщава Франс прес.

"Беше страхотно да се срещна с президента Макрон и да поговорим не само за борбата с незаконната имиграция, но и за други области, в които искаме да си сътрудничим тясно с французите", заяви британският лидер след срещата.

След период на напрежение между Лондон и Париж правителството на Риши Сунак, който стана премиер на фона на политическа криза след оставките на Борис Джонсън и Лиз Тръс, изглежда възприема по-помирителен тон спрямо Франция.

Макрон и Сунак вече се бяха договорили в телефонен разговор в края на октомври да подобрят сътрудничеството в областта на имиграцията. От началото на годината рекордният брой от близо 40 000 души вече рискуваха живота си, пресичайки Ламанша с малки лодки.

Това е сложен проблем и той няма да бъде решен за една вечер, подчерта Сунак, чието правителство е подложено на натиск да се справи с притока на мигранти. "Мисля, че има възможност да работим заедно, не само с французите, но и с други страни", добави британският премиер. Той обеща да съобщи повече подробности "през следващите седмици".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари