Фонд "Социална закрила" одобри проект на Община Русе за 5 500 лева

1
С парите ще бъде закупено техническо оборудване в пет центъра за настаняване от семеен тип за деца
С парите ще бъде закупено техническо оборудване в пет центъра за настаняване от семеен тип за деца Снимка: Dunavmost

Информация за одобрен проект, финансиран от ФСЗ.

Община Русе кандидатства и бе одобрена за финансиране от Фонд "Социална закрила".

Община Русе кандидатства и е одобрена с проектно предложение с вх. № 08-1298/ 14.07.2020 г. пред Фонд „Социална закрила“ с проект „Целева програма за общините, насочена към подпомагане на децата и младежите, настанени в социални услуги, делегирана държавна дейност от резидентен тип и домове за деца, лишени от родителска грижа, които през учебната 2020/ 2021 г. ще бъдат от I-ви до XII-ти клас“.

С писмо от Фонд „Социална закрила“ с вх. № 38-28-3#3/20.08.2020г. Управителният съвет на ФСЗ уведоми кмета на Община Русе Пенчо Милков за решението си да отпусне финансови средства в размер на 5 487 лв. за реализиране на проекта. Писмото е подписано от изпълнителният директор на фонда Марина Сарадинова

Кратко описание

Община Русе е доставчик на социални услуги, в т.ч и на разкритите 7 (седем) Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/, от които 3 (три) за деца и младежи с увреждания, 2 (два) за младежи с увреждания, 1 (един) за деца с потребност от постоянна медицинска грижа и един за деца без увреждания. След проведени конкурси съгласно ЗСП са сключени договори за предоставяне на социални услуги от резидентен тип със: Сдружение с нестопанска цел „Еквилибриум”,  Български Червен Кръст и Сдружение „Дете и пространство“.

Във връзка с извънредната епидемична обстановка и провеждането на непрекъснат образователен процес на децата и младежите, настанени в резидентни услуги се извърши проучване във всички социалните услуги от резидентен тип, които имат отношение към целевата програма. От проучването се установи, че част от децата нямат самостоятелни компютри, технически устройства и се създава неудобство, като се изчакват за тяхното ползване. Налага се да ползват и служебните компютърни системи на персонала в услугите, което не е желателно.

В рамките на проекта се предвижда да бъде закупено техническо оборудване за нуждите потребителите от 5 /пет/ социални услуги на територията на община Русе – 4 (четири) Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и 1 (един) Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания.

Изразена е необходимостта да бъдат закупени и доставени от Община Русе на следните технически средства:

1. Преносим компютър – лаптоп – 3 броя

2. Таблет – 7 броя

3. Настолен компютър – 2 броя

4. Принтер – 3 броя

Техническото оборудване ще се предостави за ползване от децата и младежите, които са настанени в социални услуги, делегирана от държавата дейност от резидентен тип - Центрове за настаняване от семеен тип. Обезпечаването им с ново техническо оборудване ще подобри качеството на образователните услуги, като това пряко ще се отрази и на качественото предоставяне на социалните услуги, като се оптимизират условията за подготовка на учебния материал, в това число и чрез дистанционни/ он лайн обучения. Със закупуването на новото оборудване ще се осигури съвременно техническо обезпечаване на учебната подготовка и  заетост.

Бюджет

Проектът е одобрен на стойност 5487,00 лв.

Продължителност на проекта от месец 08.2020 г. до месец  11.2020 г.

Териториален обхват на проекта – Община Русе, гр. Русе

Целева група

Целевата група са 14 (четиринадесет) деца и младежи от социални услуги от резидентен тип на възраст от 10 до 27 г.

Децата и младежите са от следните социални услуги:

  1. СНЦ „Еквилибриум“

- Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Розова къща“ – 4 деца;

- Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Любов“ – 1 дете.

  • Преносим компютър и софтуеър - Комуникатор 5 – 1 брой;
  • Таблет – 1 брой;
  • Принтер – 1 брой.
  1. БЧК

- Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания – 5 деца.

  • Компютърна система – 1 брой;
  • Преносим компютър – 1 брой;
  • Таблети – 5 броя;
  • Мултифункционално устройство – 1 брой.
  1. Сдружение „Дете и пространство“

- Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Вяра“ – 3 деца;

- Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания 2 – 1 дете.

  • Преносим компютър – 1 брой;
  • Таблет- 1 бр.
  • Мултифункционално устройство /принтер със скенер/ – 1бр.

Целите на проекта са свързани с осигуряване на непрекъснат образователен процес и подпомогне самостоятелността на децата и младежите, които са настанени в социални услуги от резидентен тип,  делегирани от държавата дейност, които учат и през учебната 2020/2021 г. ще бъдат ученици от I до XII клас. Ще бъдат осигурени необходимите технически средства за децата и младежите, за да се увеличат шансовете им за успешно завършване на учебната година, преминаване в следваща форма на обучение, за някой от тях възможност за придобиване на степен на образование, професионална квалификация и професионална реализация след приключване на образователния процес.

 

           Очаквани резултати

  1. Ще бъдат осигурени условия за провеждане на дистанционно/он лайн обучение на минимум 14 деца и младежи настанени в социалните услуги от резидентен тип, делегирани от държавата дейност, които учат и през учебната 2020/2021 г. ще бъдат от I до XII клас на територията на Община Русе.
  2. Активизиране на социалната значимост на децата и младежите от социалните услуги, които учат, което ще допринесе за тяхното социално включване.
  3. Подобрена жизнена среда и социална инфраструктура за предоставяне на услуги в съответствие с действащата нормативна база.
  4. По адекватен и допълващ се начин ще бъдат удовлетворени различни потребности на най-нуждаещите се деца и младежи, които са потребители на социални услуги от резидентен тип.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари