Фолклорен събор "Златна гъдулка" в Русе

0
Паркът на младежта ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор
Паркът на младежта ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор

В неделя, 11 юни, от 9 ч., Паркът на младежта отново ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор, приютявайки за поредна година фолклорния съборЗлатната гъдулка“.

Съгласно регламента, съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  -  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи), като на сцената тази година ще се представят над 650 участници: 30 групи за изворен фолклор, 40 групи за обработен фолклор, 26 индивидуални изпълнители. Общо 96 са групите и индивиду алните изпълнители от областите Силистра, Разград, Габрово, Шумен, Велико Търново и Русе, които ще представят певчески, инструментален, танцов, словесен фолклор и обичаи от различните области на Централна и Североизточна България.

В 12 ч. по време на почивката от конкурсната програма, ще се състои концерт – специален подарък за публиката. Музикантите от оркестър „Плам“ с ръководител Пламен Димитров ще споделят с всички присъстващи радостта от отбелязването на своята 15-годишна творческа дейност.

С нелеката задача да оценява изпълненията, ще се заеме експертно жури в състав: председател - проф. д-р Николай Ненов, доц. д-р Ирена Бокова (доцент по фолклористика) и д-р Диляна Иванова.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“.

Тазгодишното 48-мо издание на фолклорния събор обещава да бъде изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото изключително колоритно събитие в рамките на програмата – Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе и гостуващи майстори от Североизточна България. Ще се включат 24 майстори, които ще представят 15 вида занаяти, сред които дърворезба, медникарство, изработка на дантели, накити, ножове и други.

Фолклорният събор „Златната гъдулка“ се организира от Община Русе, а водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари