Физик: Смяната от лятно към зимно време е по-малък стрес за хората

0
Положителните ефекти от смяната на часовото време са това, че по-ефективно се използва светлата част на денонощието
Положителните ефекти от смяната на часовото време са това, че по-ефективно се използва светлата част на денонощието

Положителните ефекти от смяната на часовото време са това, че по-ефективно се използва светлата част на денонощието, което всъщност е и идеята на тази мярка, въведена доста отдавна.

Това каза физикът в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) Пенчо Маркишки за преминаването от лято към зимно часово време, цитиран от Агенция Фокус.

„Лошата страна е, че това е това е един вид стрес за хората. Сега по-малко, тъй като си почиват един час повече. Това по-скоро идва добре, но при преминаване на пролет към лятно часово време, тогава си е стрес за повечето хора, тъй като това означава 1 час по-ранно ставане с всички произтичащи от това неудобства“, коментира Маркишки. По думите му обаче са дълги дискусиите как това се отразява на хората – дали се отразява и по какъв начин. 

„Там вече много специалисти изказват различно мнение – от пълно отричане на тази мярка до мнението на привържениците, които оправдават това с оглед икономията на енергия, която реализират по този начин“, каза още Пенчо Маркишки.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари