Фирма "Градус", подкупи за милиони, загробени норки и Монако... разкритията продължават

2
Премиерът в оставка Бойко Борисов многократно помагал на фирма „Градус“ за пропускане на доставките им до други страни
Премиерът в оставка Бойко Борисов многократно помагал на фирма „Градус“ за пропускане на доставките им до други страни Снимка: БГНЕС

Илчовски продължи с разкрития за подкупи и фиктивни сделки за милиони

Премиерът в оставка Бойко Борисов многократно помагал на фирма „Градус“ за пропускане на доставките им до други страни, например Турция. Това заяви собственикът на компанията Иван Ангелов. Той призна, че се познава добре с премиера и често се чуват по телефона. Ангелов обясни, че си говорят по веднъж на 10-15 дни. Освен това играят белот заедно, но не всеки уикенд, пише Mediapool.

Ангелов е на изслушване пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов. Преди него бе изслушан друг бизнесмен – Светослав Илчовски, който твърди, че е бил изнудван от Ангелов, който действал от името на премиера.

Чисто мъжки

"Отношенията ми с премиера са чисто мъжки без нищо сексуално", заяви Ангелов. После обясни, че двамата си говорели за всичко, "за което може да си говорят двама мъже".

Извън чисто мъжките разговори бизнесменът каза, че е искал съдействие от премиера продукцията му да бъде пропусната през границата. Той даде за пример, че наскоро Франция забранила вноса на български плодни яйца, въпреки че стоката имала европейски сертификат. Подобен казус имал и с Турция.

"Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертифиакти отговарят на европейските изисквания", обясни Ангелов.

Аз съм му платил плеймейтка? Каква идиотщина само!

Ангелов обясни, твърденията на Илчовски, че той е платил на плейметка 5 хил. лв., за да "обслужи" премиера, са лъжа. Преди това Илчовски заяви, че това била "Мата Хари", която направила снимките от спалнята на Борисов.

Със смях Илчовски заяви, че тези твърдения са „идиотщина“. Според него премиерът можел да си намери и плати за по-хубава и по-скъпа жена.

Агресия

Близо час не можа да започне изслушването на агробизнесмена Светослав Илчовски във времената парламентарна комисия за ревизия на правителствата в последните десет години, след като представителите на ГЕРБ в нея приложиха всевъзможни процедурни хватки за отлагането му. Стигна се до размяна на реплики, искане на председателя на комисията Мая Манолова квесторите да отстранят от заседанието депутата от ГЕРБ Маноил Манов. Това доведе до нахлуването в залата отново на народни представители на ГЕРБ, които не членуват в комисията.

Настана пълна неразбория и говорене един през друг от страна на различните депутати. В залата периодично се появяваше микрофония, избухваше смях и ръкопляскания. Всеки си взема думата през главата на Манолова.

Илчовски успя да се вклини в говорилнята и каза, че фиктивните сделки с "Градус", за които разказа миналия път в парламента, са за 60-70 млн. лв. само за 2017 г. и многократно е бил принуждаван да ги извършва.

След което отново беше прекъснат с чисто махленски подхвърляния от страна на народните представители не само от ГЕРБ.

Насред виковете Манолова отново заплаши народни представители с отстраняване, което предизвика негодуванието напредставителите на ГЕРБ.

Подкупи за милион

От думите на Илчовски стана ясно, че е дал подкупи за близо милион през годините, като намеси в тях името на депутата Димитър Аврамов.

Депутатът от ГЕРБ Даниела Каназирева каза,че така агробизнесменът сам се уличава в наказуеми престъпление и поиска НАП да даде данучните декларации на Илчовски.

Още в самото начало на заседанието тя поиска промяна на дневния ред и първо да се изслуша регионалният министър Петя Аврамова за хотела подпорна стена на плажа Алепу, но не получи подкрепата на останалите членове на временната комисия.,

"Случва се политически цирк. Ако манипулативно ще се управлява тази комисия и ще се слушат сигнали, които ще са само срещу управлението на ГЕБ, губи се целта на комисията. Ясно е, че няма никакви писмени доказателства, не може тази комисия да се превърне в трибунал и без съд да четем присъди. Най-правилното е всеки един сигнал да се насочи към компетентните органи, а не по всеки от тях да слушаме разкази, чиято достоверност не може да се докаже. Всичко друго е предизборна агитация и не знам как ще продължава тази комисия като свърши парламентът", каза Каназирева.

"Вие за да да направите проверка, най-правилното беше да съставите правителства, да получите достъп до документи и да сезирате органите. Евала, получихте си звездния миг. Поздравявам ви", заяви още тя..

Така и не бе гласувано предложението предоставени на председателя на временната комисия Мая Манолова документи от фондовата борса да се разгледат в закрита част на заседанието.

Също без яснота остава дали ще има изслушване и на представители на фирмата "Градус", която бе обвинена от Илчовски, че го е притискала да им продава фуражи на половин цена, осигурявала си фиктивни обороти, за да продава акциите си на борсата. От ГЕРБ постоянно подвикваха с искане да се даде думата на собственика на фирмата Иван Ангелов.

Среща в Монако за вдигане на оборота на "Градус"

За него Илчовски каза, че "съм представил на комисията снимки, че ме беше поканил в най-хубавия хотел в Монако, за да ме пита дали мога да му помогна да си завиши оборота". Имало и видеоклипче.

"Много други хора ще говорят тези дни. Това, което ви разказвам, ще ви се стори нищо. Никой не можеше да говори, всичко бе контролирано от машината на ГЕРБ. Това, което съм ви дал, е достатъчно да се докажат финансови злоупотреби", коментира фермерът. "Купуваш си кухи акции от този човек зад мен за 100 лв., но те струват 50 лв. Години наред съм трупал доказателства срещу вас", допълни Илчовски.

От ГЕРБ попитаха Илчовски за обвинението за убийство, за което той разказа още в сряда и заяви, че е скалъпено. "Искам да попитам това лице, което счита за ненадежден свитедетел, колко жалби има срещу него в прокуратурата, стрелял ли е по свои роднини, искам да разкаже за своето криминално минало?", попита Тома Биков.

"Нямам регистрирано оръжие, никога не съм стрелял по човек. Имаше жалба от г-н Ангелов, че ще го убивам, това бе предпоставка да ми вземат бизнеса. Тя е приключена. Беше ме сготвил в Стара Загора господин Анггелов и по бързата процедура да почнат да ме работят – подпиши тук, подпиши там", разказа Илчовски.

Засегната бе и темата с кюлчетата злато в чекмеджето на премиера Бойко Борисов, за които Илчовски каза, че са истински и знае коя е заснелата ги Мата Хари. Кюлчетата били подарени от Ангелов на Борисов и бизнесменът сам се бил похвалил за това

Почерпена женица с 5 хил. лв. да обслужи премиера

"Похвалиха ми се. Ей този човек ми каза, че е почерпил една женица за 5000 лв. да обслужи премиера", отговори Илчовски.

В залата се чу призив за тест за наркотици, като Илчовски откликна с готовност да бъде направен веднага.

За издевателствата в затвора Илчовски разказа, че гледал записа на Иванов ден. "Този човек зад мен ме беше поканил (визирайки Ангелов). Бяхме около 30 човека, батко и братко, шефа на горското, братът на тоя човек, повечето не ги познавам. Премиерът дойде късно към 8 часа, нахрани се набързо, почна певците да пеят, вдигна ръка, че му се играят карти. Събрахме се в ъгъла да го гледаме. Играха си цела нощ карти. Записът го видях преди премиерът да дойде, към 7 и нещо. Има покрай него неколко верни сателити - Боян Марков от Стара Загора, фирми бушони, той ми показа записа. На телефон. Всички го беха разгледали. На записа имаше как издевателстват над известен затворник. В затвора. Беше ми казано, че са го снимали надзиратели. И това е. Но се гордея, че не съм в тая шайка", разказа Илчовски.

На настояване да съобщи името на затворника Илчовски заяви: "Скоро ще го видите, бе, има да разказва повече от мен."

Загробени норки в мина на Ковачки

Той разказа и как Ангелов без знанието на собственика на една мина на Христо Ковачки бил загробил едни норки." Но за да не се вдига шум в някой скрит дол да загробим норки - имам много земи. Правих се на ощипан, праща ми представител негов. И така", разказа Илчовски.

Обясни и за далавери с напоителни системи, при които на Министерски съвет са определени едни цени, а то фермерите са искани други.

По време на заседанието на няколко пъти е отправен призивът случая с Илчовски да бъде оставен на прокуратурата. За същото призова междувременно във Фейсбук и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Срещнали се двама приятели със сини фланелки. Гледали се мълчаливо и накрая единия казал:
- Изглеждаш ми отпаднал...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари