Финансовото министерство съвсем се оплете за скандалните промени в хазарта

1
Кой знае защо МФ смята, че няма нужда от превенция в казината
Кой знае защо МФ смята, че няма нужда от превенция в казината Снимка: БГНЕС

При увеличаването на таксите са изцяло пропуснати отделни хазартни игри

Финансовото министерство упорито отказва да предостави точни данни за приходите от хазарт и дава странни отговори на зададени от депутата от ИТН Гроздан Караджов въпроси по скандалните промени в Закона за хазарта. С промените депутатите измениха същия член, по който бизнесменът Васил Божков години наред плаща скандално ниска такса. И този път се оказа, че промените в таксуването на офлайн хазарта са в полза на заинтересованите лица вместо на фиска, но финансовото министерство отрича това, макар да не дава аргументи, отбелязва вестник СЕГА.

За цялата минала година е издаден един-единствен лиценз за организиране на хазартни игри по спорния член от закона - на дружеството “Инбет онлайн” ЕООД. Това е станало през септември, става ясно от отговорите на МФ. През октомври финансовият министър Асен Василев обяви, че към МФ ще бъде сформирана работна група за промени в закона за хазарта с цел ограничаване на рекламите. Няма яснота какво е свършила тази работна група - по темата има заден въпрос от депутата Кристина Петкова, който засега е без отговор, но изненадващо на второ четене на промените в закона за бюджета бе изменен сериозно и законът за хазарта.

С новите текстове начинът за изчисляване на една от събираните такси - за офлайн хазартни игри като спортни залози, бинго, томбола и др. бе променен и операторите вече дължат 20% такса върху силно намалена база - направените залози минус изплатените печалби. До началото на тази година таксата бе 15% от всички залози. Според МФ това се компенсира от въвеждането на корпоративен данък за тази дейност и еднократна такса за поддържане на лиценз, но сметките показват, че дори с тях има облекчаване на режима.

На въпрос на Караджов какви точно приходи са постъпили от променената такса през януари МФ дава абсурден отговор. От там обясняват, че макар тези такси да се плащат и декларират в срок до 15 февруари, е необходимо време за обобщаване на информацията и това ще бъде факт едва в началото на март. А този отговор е подаден към Гроздан Караджов на 5 март. Така няма яснота каква точно сума е влязла в хазната по новия ред, за да бъде направена преценка какви залози са изплатени и колко реално биха постъпили по старата формула за изчисляване на таксата.

Общо по-абсурден е даденият от МФ отговор на друг въпрос - защо при увеличаването на хазартните такси са изцяло пропуснати отделни хазартни игри. Така например изобщо не е променен алтернативният данък за рулетки в казина - 22 000 лв. на тримесечие за игрална маса. На въпрос на Гроздан Караджов защо за едни видове хазарт таксите са вдигнати, а за други - не, от МФ отговарят, че лицензираните игрални казина са много малко - 20, а издадените лицензи за игрални зали, в които данъкът за игрални автомати се вдига - над 1000. Така според МФ се въвежда ограничителна мярка за превенция на хазарта, особено сред младите. Не става ясно защо не е нужна превенция в казината.

Не е убедителен и отговорът защо не са изравнени еднократните такси за офлайн и онлайн хазарта. Въвеждането на еднократна такса за поддържане на лиценз в размер на 300 000 лв. е един от аргументите за реалното намаляване на таксата върху залозите. Тази еднократна такса при онлайн хазарта е 400 000 лв. Според МФ тук не се отчита, че за офлайн хазарта съществува и друга такса - за издаване на самия лиценз, но тя е в размер на 20 000 лв., тоест еднократната сума отново остава по-ниска от тази за онлайн хазарта.

МАТЕМАТИКА

За цялата 2023 г. от спорната такса върху залозите за офлайн хазартните игри са събрани 56 465 199 лв., сочи статистиката на МФ. Не е ясно какви ще са постъпленията от таксата по новия ред. От въвеждането на корпоративен данък за тези дейности МФ очаква 35 млн. лв. постъпления през 2024 г. Общият ефект върху бюджета от всички промени промени в облагането на хазарта за 2024 г. се изчисляват на 200 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари