Фермери блокираха границата между Чехия и Словакия

0
3000 трактора са вземали участие в днешните протести
3000 трактора са вземали участие в днешните протести Снимка: БТА / АП

3000 трактора са вземали участие в днешните протести

Фермери от Чехия, Словакия и други страни блокираха границата между двете страни по време на протести с искания за по-малко бюрокрация и промени в европейската земеделска политика, предаде Ройтерс.

Те блокираха граничния пункт Ходонин-Холич със стотици трактори, много от които бяха украсени с чешки и словашки знамена. След протестиращите се виждаха и унгарски фермери. Преди това словашките фермери прекараха тракторите си през столицата Братислава.

Чешки и полски фермери частично блокираха и граничен пункт в североизточния край на Чехия, където десетки трактори бяха спрели край пътя, съобщава чешката новинарска агенция ЧТК.

По данни на Чешката аграрна камара, която е инициатор на днешния протест, около 3000 трактора вземат участие в днешните протести.

"Фактът, че протестират фермери навсякъде в ЕС е ясен знак, че Общата европейска земеделска политика трябва да се преформулира", се посочва общо изявление на камарата и на други фермерски организации. "Основната задача на селското стопанство е да гарантира хранителната сигурност и да произвежда качествена храна, като същевременно осигурява живота на фермерите".

Фермерите от Централна Европа протестират и срещу евтиния внос на зърно от Украйна и призовават Еврокомисията да промени това.

"Не протестираме срещу ЕС, а срещу несправедливите решения на Еврокомисията", заяви Андрей Гайдош, вицепрезидент на Словашката земеделска и хранителна камара. "Ние сме фермери, искаме да работим на полето, не искаме да седим пред компютрите и да попълваме формуляри".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари