Хиляди трактори блокираха центъра на Берлин

2
10 000 земеделци протестират срещу плановете на правителството да съкрати субсидиите за дизеловото гориво
10 000 земеделци протестират срещу плановете на правителството да съкрати субсидиите за дизеловото гориво Видео: Euronews Bulgaria

10 000 земеделци протестират срещу плановете на правителството да съкрати субсидиите за дизеловото гориво

10 000 земеделци се събраха в сърцето на Берлин, за да протестират срещу плановете на правителството да съкрати субсидиите за дизеловото гориво. Въпреки че кабинетът отстъпи и обеща само намаляване на субсидиите в следващите две години, преди окончателното им премахване през 2026 г, фермерите твърдят, че това не е достатъчно.

По принцип, на първо четене може да се предположи, че ние като фермери бихме предпочели да работим изцяло без субсидии. Бихме искали да имаме възможност да живеем добре от приходите от нашия труд. Реалността обаче е, че в Германия от дълго време спазваме екологичните разпоредби и прилагаме мерки за хуманно отношение към животните, които в глобалната конкуренция ни поставят в неравностойно положение, тъй като други страни с много по-ниски стандарти имат значително по-ниски разходи“, казва фермерът Филип Освалд, предаде Euronews Bulgaria.

Асоциацията на германските фермери заяви, че премахването на тези субсидии може да означава край на земеделието в Германия.

Преживяваме структурна трансформация, по-специално годишен спад в селското стопанство от 2 до 3%. В момента това е повлияно в голяма степен от неправилното разпределение на субсидиите от ЕС. Ако трябваше да намалим всички субсидии за една нощ, много фермери несъмнено биха казали, че не биха искали децата им да упражняват тази професия, защото няма перспектива. От друга страна, ние имаме силен ангажимент фермерите да продължат да управляват успешно своите стопанства“, казва Мартин Хофщетер – експерт по земеделие в „Грийнпийс Германия“.

Експертите твърдят, че фокусирането върху европейския пазар, а не върху глобалната конкуренция, би било от полза за всички, особено за земеделците.

Германските фермери не са просто ядосани от съкращаването на субсидиите за дизела. Те казват, че политиките на ЕС и Германия, от които зависят, могат да се променят във всеки един момент, което прави почти невъзможно дългосрочното планиране“, предава Лив Щрауд – кореспондент на Euronews в Берлин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    русенец
    Много закъсняха. Позволиха на правителството си да върне Германия с поне 50 години назад по запове4д на САЩ.
  • -5
    1
    123
    Да го духат !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари