Фекални води замърсяват Черно море край плаж "Бутамята"

0

Проверяват Община Царево заради колектора в Синеморец

На 30 юли 2021 г. Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ Бургас извърши проверка по сигнал за незаконен строеж на „Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море", съобщиха от МРРБ.

Проверката е свързана с шахта, която отвежда фекални води в залива „Свети Яни“, който се намира между плажа при устието на река Велека и централен плаж „Бутамята“ в Синеморец. Констатирано е, че колекторът наистина се използва за оттичането на отходните води на селото в морето.

Още от 2008 г. Дирекцията за национален строителен контрол е издала заповед за премахване на колектора. Причината е, че строежът е без необходимите за целта строителни книжа, според разпоредбите на Закона за устройство на територията.

Предвид бездействието на община Царево е образувано административно наказателно производство срещу възложителя – кмета на община Царево, според разпоредбите в ЗУТ и ЗАНН.

В подадения сигнал се казва, че колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема. В тази връзка ДНСК е препратила сигнала по компетентност до Министерството на околната среда и водите и РИОСВ-Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук