Фармацевтите: Не чакайте пред аптеките за противогрипна ваксина

0
На места има записали се по 200-300 души, а ще дойдат 10-15 ваксини
На места има записали се по 200-300 души, а ще дойдат 10-15 ваксини Снимка: БГНЕС

На места има записали се по 200-300 души, а ще дойдат 10-15 ваксини

"Противогрипните ваксини са много по-малко, отколкото очаквахме. Има аптеки, които ще получат по 5-10 ваксини. Има записали се по 200-300 души в аптека, а ще дойдат 10-15 ваксини. Голяма част от ваксините са отделени за лечебните заведения. Може би има и друга част, които са отделени за джипитата".

Това заяви председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред "България он еър". Той потвърди, че ваксините вече са в България, но още не са в аптечната мрежа. Според него струпването пред аптеките е безсмислено, защото количеството на получените ваксини ще бъде крайно недостатъчно.

"Ние очаквахме да получим поне колкото миналата година, а реално ще получим десетки пъти по-малко. Обяснението е, че тези 70 000 ваксини са предназначени не за населението, а за лекари и други цели. Работещите на първа линия контактуват с над 1000-2000 човека на ден. Хубаво е те да бъдат ваксинирани. Хората ще хукнат към аптеките, но нито днес, нито утре, нито вдругиден ще има ваксини. Ще има много малко, които ще изчезнат бързо", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той подчерта, че противогрипната ваксина не гарантира 100% ефективност.

Вчера Костов съобщи пред БНТ, че става дума за втора пратка от 70 000 дози от Франция. Първата доставка на ваксини против грип бе в края на септември т.г., когато у нас бяха разпределени 88 хиляди ваксини. Тогава те свършиха за броени дни, като някои хора дори се уреждаха за тях с връзки.

Тази година ваксините за свободния пазар са с 10 хиляди повече от м.г. - близо 160 хил. Въпреки това обаче бройката е недостатъчна заради многократно нарасналото търсене, коментира Костов. По думите му ваксините ще свършат за два дни, тъй като хората осъзнават, че трябва да се ваксинират. Освен това от въпросните 70 хиляди ваксини, една част, която никак няма да е малка, ще се задели за болничния персонал, което още повече ще намали бройките за редовите граждани ваксините, които искат да се застраховат срещу грип, разказа той пред "Сега".

Костов припомни, че понякога аптеките изхвърлят част от ваксините, защото няма търсене, като близо 20-30% от ваксините остават неизползвани. "Миналата година останаха неизползвани ваксини. Тази година се създаде пълна истерия", коментира още Костов, който подчертава, че противогрипната ваксина не предпазва от Ковид-19, а само от грип. Въпреки това обаче за първи път се правят списъци за закупуване на ваксини, призна той.

Костов посочи, че не се очаква нова доставка, освен тази, която здравната каса плаща за рискови групи. Тя ще е от 180 хиляди ваксини - за възрастни хора и други категории лица в риск.

Не може да се внесат повече от предвидените френски и холандски ваксини, тъй като бройката вече е определена от фирмата производител, обясни той. Според него не е възможна спекулация с цените, защото имат пределни цени и са регулирани. Пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лева, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари