Факти за шампанското, които ще ви изненадат

0
Не бива да пием шампанско с начервени устни
Не бива да пием шампанско с начервени устни

 

 

Със сигурност съществува повече митология за наливането, пиенето и съхранението на шампанско, отколкото за всеки друг ферментирал гроздов сок, споделят експертите по пенливото вино

Въглеродният диоксид, разтворен в шампанското, ви дава уникално удоволствие, но това не е всичко, пише actualno.com

 Този CO2 влияе на вкуса на пенливото вино, начина, по който се усеща в устата ви, и всички тези малки мехурчета помагат да се усети букета на шампанското, всички тези страхотни аромати достигат и до носа ви. Така че не искате да губите нито частица от този CO2, преди дори да сте отпили глътка.

Без значение дали сте сред любителите на шампанско, или не, традицията повелява на Нова година всички да се чукнем с чаша от пенливото вино.

Има проучване във Франция, което казва, че вместо да наливате шампанско по традиционния начин, който е директно в изправена чаша, трябва да го излеете в наклонена чаша, точно както постъпвате при наливането на бира. По този начин се предотвратява голямо количество CO2 да излети във вид на мехурчета по време на наливането на вълшебната течност. И това решава една от загадките на протокола за пиене на шампанско, частта на наливането ѝ. Може за неспециалист това да изглежда маловажно, но явно е решаващо за цялостното възприемане на шампанското.

Но има и други важни неща като колко студено трябва да се държи? Какво се случва ако не допиеш бутилка? Какъв е най-добрият начин да го съхранявате? Отпушена ли да е бутилката? Знаете ли, има всякакви съвети, които можете да чуете от старите домакини и светски лица, които да прилагате, има и различни начини да го съхранявате.

Във Франция съветват да се поставя метална лъжица във гърлото на бутилката. В Италия казват, че слагат метална лъжица на отвора, за да се запазят балончетата вътре. Някои хора предлагат да се сложи балон отгоре и това ще поддържа разширяването и ще задържи газа вътре.

Има и интересно твърдение за взаимодействие между това, ако сте си сложили червило и пиете вино от чашата, червилото взаимодейства с шампанското. Колкото и странно да изглежда това, оказва се, че има логика.

Експерти твърди, че всякакви мазни неща като картофен чипс или пържени картофи или в случая червило всъщност ще разбият мехурчетата, така че ще се събере твърде много пяна в чашата. И със сигурност хората са изпитали подобно нещо, особено когато са поръчали бира и някой е измил чашата, но е забравил да измие сапуна.

Затова се препоръчва да се избягва този допир, макар че е почти невъзможно. Знаем, че шампанското е напитка, която се пое по определени празнични поводи и много рядко дамите, които я консумират, са без грим. Добре е в този случай да се има предвид това взаимодействие и да се отпива внимателно от чашата, за да се допира червилото минимално до виното.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари