Колко шампанско можете да изпиете в новогодишната нощ без вреда за здравето ви?

0
Диетолозите съветват да не прекалявате с пенливото вино
Диетолозите съветват да не прекалявате с пенливото вино

Въглеродният диоксид в напитката значително ускорява процеса на интоксикация

Шампанското е неизменна част от празника в новогодишната нощ. Но като всеки друг алкохол и то е вредно. Поради тази причина диетолозите съветват да не прекалявате с него.

Необходимо е да се ограничите до консумацията на една или две чаши шампанско в навечерието на Нова година, така че пенливата напитка да ви донесе само положителни емоции и да няма отрицателно въздействие върху тялото ви. Това съветва Фатима Дзгоева, диетолог в Националния изследователски център по ендокринология на Министерството на здравеопазването на Русия и кандидат на медицинските науки.

Можете да си позволите една или две чаши шампанско в навечерието на Нова година“, споделя тя.

Анна Кошечкина, изследовател във Федералната държавна бюджетна институция „Федерален изследователски център по хранене и биотехнологии“, кандидат на фармацевтичните науки, също препоръча да се ограничи до малко количество шампанско.

Тя пояснява, че малка доза пенливо вино отпуска и подобрява психическото настроение, създавайки празнично настроение. Въпреки това, небрежното отношение към дозировката на шампанското определено ще ви навреди, тъй като въглеродният диоксид, съдържащ се в пенливото вино, значително ускорява процеса на интоксикация.

Освен това експертът подчертава, че шампанското е противопоказано за хора с хронични заболявания, индивидуална непоносимост към тази напитка, юноши, бременни и кърмещи жени.

Ако човек има противопоказания за пиене на пенливо вино, то може да бъде заменено с лимонада или газирана вода с ябълков сок, така че да изглежда като пенливо вино на цвят“, отбелязва д-р Кошечкина.

*Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари