Факти за кръвта, които ще ви изумят

1
Човек може да живее без пулс. През 2012 г. лекари инсталират устройство в тялото на 55-годишния Крейг Люис, което позволява на кръвта да циркулира в цялото му тяло без пулс
Човек може да живее без пулс. През 2012 г. лекари инсталират устройство в тялото на 55-годишния Крейг Люис, което позволява на кръвта да циркулира в цялото му тяло без пулс

Всички сме наясно, че нашата кръвоносна система е наистина сложна, затова е важно да се грижим за сърцето си. Много хора не познават възможностите на тялото

„Мила“ събра за вас интересни научни факти за човешката кръв, които вероятно не знаете.

1. Ще са необходими 1120 000 комара, за да изцедят цялата кръв на възрастен човек.

2. За да циркулира кръвта, сърцето създава такова налягане, че може да освободи поток от кръв с височина 9 метра.

3. Човек може да живее без пулс. През 2012 г. лекари инсталират устройство в тялото на 55-годишния Крейг Люис, което позволява на кръвта да циркулира в цялото му тяло без пулс.

4. Стан Ларкин живя 555 дни без сърце, чакайки за трансплантация. Собственото му сърце беше заменено с устройство, което Стан носи в раница. С тази технология е могъл дори да играе баскетбол.

5. Количеството кръв, което преминава през тялото за 25 дни, е приблизително равно на среден плувен басейн.

6. Човек може да загуби 40% от кръвта си и да остане жив. Разбира се, необходимо е своевременно преливане на кръв.

7. 21% от всички инфаркти се случват в понеделник. Петък е другият застрашен ден. Учените предполагат, че причината е "изливане" на стресовите хормони в началото на седмицата. Засега все още не са намерили разумно обяснение за петъчните сърдечни смущения.

8. За да намалите риска от инфаркт, трябва да се разбуждате бавно сутрин и да намалите интензивността на вечерните тренировки.

9. Кокосовата вода е способна да замени кръвната плазма благодарение на техния близък състав.

10. Кръвните групи може да са причина за развод. Учените са открили, че има връзка между кръвните групи на съпрузите и процента на разводите. Най-здравите бракове са съставени от двойки с кръвна група О. Двойките, които стигат до развод, обикновено имат такива комбинации: A + AB или A + O.

11. Кръвната група оказва влияние върху здравето. Хората с кръвна група О не са склонни към сърдечносъдови заболявания, но са по-податливи на развитие на рак на кожата или затлъстяване.

12. Хората с кръвна група А трябва да обърнат внимание на нивото на холестерола в кръвта. Те са изложени на риск от развитие на коронарна болест на сърцето.

13. Тези с кръвна група В трябва да помнят, че са склонни към диабет и рак на панкреаса.

14. Хората, които са от кръвна група АВ, трябва да се погрижат за паметта и концентрацията си, тъй като вероятността от когнитивно увреждане при тях е 82% по-висока, отколкото при другите групи.

15. Енергийните напитки променят начина, по който бие сърцето. След пиене на енергийни напитки, количеството на кофеина е до 3 пъти по-високо, отколкото в други кофеинови напитки като кафе или безалкохолно. Енергийните напитки засягат сърцето и може да причинят гърчове или смърт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари