Facebook следи живота ви, даже и да сте офлайн

0
Facebook започват новата година така, както завършиха старата – със скандал
Facebook започват новата година така, както завършиха старата – със скандал

Facebook започват новата година така, както завършиха старата – със скандал.

Миналата година социалната мрежа си навлече гневните погледи на мнозина, заради това, че са манипулирали потока с най-споделяни новини, за да предлагат заглавия, които те смятат, че потребителите трябва да виждат. През тази година явно ще се говори относно за сенчестите практики на медията, разбираме от материал на Propublica.

Всички знаят, че Facebook следи своите потребители. Даже и когато не са се вписали в страницата на мрежата. Изглежда обаче компанията е любопитна да научи неща не само за виртуалния, но и за реалния живот на посетителите на мрежата. Propublica предава, че компанията работи с няколко брокери на лични данни, от които научава неща за потребителите си, които не може да научи онлайн, като изготвя специални досиета. При това Facebook не дава достъп до тази информация на потребителите. От компанията обясняват за медията, че не дават тази информация, тъй като въпросните брокери го правят, а отписването от събирането на данни от въпросните брокери било лесно. Propublica обаче не се съгласяват, че това е толкова лесно. Така например за платформата на Oracle се изисква изпращането на писмена форма и копие от идентификационен документ. Що се отнася до искането на иформация за досиетата им, това също изисква предоставянето на лични данни.

Практиките по профилиране на потребителите на мрежата се извършва не само за доставянето на персонализирана реклама, но и за сегрегирането им в стотици хиляди микро-категории – от невинни, като любители на определен тип храна до съвсем лични неща, като предразположеност към дадена етническа група. А употребата на „сегрегиране“ не е случайна тук.

Propublica провежда експеримент, при който закупува рекламно място във Facebook, при което им се предоставила възможността да изключат показването на реклама за определени етнически групи, което освен неморално е и противозаконно.

Източник: Kaldata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари