Евростат: Близо 2 милиона българи са енергийно бедни

1
30% от българите не могат да покрият разходите си за отопление
30% от българите не могат да покрият разходите си за отопление

30% от българите не могат да покрият разходите си за отопление

Близо 2 млн. българи са енергийно бедни, а 30% не могат да покрият разходите си за отопление. Данните са на Евростат. Статистиката отчита още, че 28% от анкетираните семейства не могат да поддържат дома си достатъчно топъл, предаде bTV.

Над 366 хил. души са поискали помощи за отопление. Пари са получили 283 хил. - по 623,55 лв. За отпадналите има втори вариант - служебният кабинет дава на нуждаещите се по 300 лв.

Дали проблемът с отпадането на десетки хиляди нуждаещи се може да се реши кардинално?

До края на годината властта трябва да определи какво точно означава „енергийно беден“.

Без енергийни помощи ще се справя дъщерята на Петя, която е в майчинство. Майка, татко и бебе живеят с една минимална заплата. Оказва се, че доходът им надвишава критериите.

„Минималната работна заплата е „достатъчна“ на зет ми, дъщеря ми и детето - за да не получават енергийна помощ. Социалните в Пловдив им казаха, че надвишават доходите с 300-400 лв.“, споделя Петя Тодорова.

В риск от енергийна бедност попадат все повече европейци. България е сред най-засегнатите страни – над една пета от населението просрочва сметките си за отопление. Според Евростат 30% от българите не успяват да покрият енергийните си разходи. Експерти казват, че числата са още по-тревожни.

„Ако се разгледа дохода след разход за енергия, в графа енергийно бедни ще попаднат около 40% от населението. Ако се използва линия на бедност от 504 лв. и към нея се добавят 218 - разход за енергия на месец. В тази дефиниция е възможно да попаднат 2,8 млн. души“, обясни д-р Теодора Пенева от Институт за икономически изследвания към БАН.

Докато 30% от българите не успяват да покрият разходите си за отопление, 300 000 ще получат енергийни помощи тази зима.

„Увеличихме размера ѝ с по 20 лв. на месец - като общата сума, която могат да получат хората за 5-те месеца от отоплителния сезон, е 623, 55 лв.“, каза Георги Гьоков от БСП.

Предстои да се дефинира понятието „енергийна бедност“. В момента например големината на жилището не е сред критериите.

Енергийно беден може да бъде човек, който е на хемодиализа, защото той потребява значително повече ток и би имал по-големи нужди, а може да има добри доходи на фона на средните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари