Европейски шампион е отстранен от отбора по щанги преди световното първенство

0
Христо Христов пожелал да се подготвя сам, но резултатите му са много под изискванията
Христо Христов пожелал да се подготвя сам, но резултатите му са много под изискванията Снимка: БФВТ

Христо Христов пожелал да се подготвя сам, но резултатите му са много под изискванията

Европейският шампион по вдигане на тежести в кат. 109 кг Христо Христов е под сериозна въпросителна и най-вероятно няма да участва на световното първенство в Колумбия в началото на декември. По-рано днес старши треньорът на Иван Иванов съобщи пред БНТ имената на седем национали при мъжете, които ще пътуват за шампионата, а осмият - Христов, не бе споменат.

Пред "Сега" Иванов внесе яснота по въпроса. Оказа се, че Христов е бил отстранен от тима още на предишния подготвителен лагер, който се проведе във варненския комплекс "Спортпалас". Там 21-годишният варненец, който се класира пети на олимпийските игри в Токио 2020 почти не е тренирал, а на всичкото отгоре е пожелал да се подготвя самостоятелно. 

"Вчера, на състезание за клубния си отбор в германската бундеслига Христо е постигнал скромните 165 кг в изхвърлянето и 191 в изтласкването, което е много слабо постижение. С тези резултати няма смисъл да ходи на световното. Все пак ще разговарям с личните му треньори и ще видим, но засега той не е в сметките ми за първенството в Колумбия", заяви Иванов и добави, че по време на лагера в "Спортпалас" Христов е развалял дисциплината в отбора.

На европейското първенство в Тирана тази пролет Христов стана шампион с двубой от 291 кг (180 и 211). Сега той е записан в предварителните заявки за световното първенство в Колумбия с най-голям двубой от всички участници - 410 кг. Треньорът Иван Иванов му е поставил задача - след като тренира отделно от националите да постигне резултат 175 и 210 кг в отделните упражнения (двубой от 295 кг), но това в момента е далеч от възможностите на варненския щангист.

Така тимът ни за световното е от деветима състезатели, които са на лагер в столичния комплекс "Дианабад". При мъжете се подготвят Ангел Русев (кат. 55 кг), Габриел Маринов (61 кг), Валентин Генчев (67 кг), Божидар Андреев (73 кг), Карлос Насар (89 кг), Дейвид Фишеров и Васил Маринов (102 кг), а при жените - Надежда-Мей Нгуен (45 кг) и Галя Шатова (59 кг).

От тях с най-силни заявки в своите категории за първенството са двама - световният шампион от Ташкент 2021 Карлос Насар (двубой от 400 кг) и европейският първенец от Тирана тази пролет Дейвид Фишеров (405 кг, колкото е записал и катаецът Фарес Албах). Все пак окончателните заявки ще бъдат записани на техническата конференция в Богота два дни преди началото на състезанията, т.е. на 3 декември.

Шампионатът в Колумбия е първа олимпийска квалификация за Париж 2024, което означава, че едно неучастие там прави почти невъзможно класирането за игрите във френската столица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари