Европейската прокуратура води 143 разследвания за измами с европейски средства в България

0
Щетите от тези престъпления се оценяват на общо 492,6 милиона евро
Щетите от тези престъпления се оценяват на общо 492,6 милиона евро Снимка: БГНЕС

Щетите от тези престъпления се оценяват на общо 492,6 милиона евро

И на втора инстанция първият процес на европрокуратурата в България завърши с 6 месеца условно

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, завърши с 6-месечна условна присъда и след като по него се произнесе като втора инстанция Софийският апелативен съд, информира „СЕГА“.

В края на юли м.г. и дни преди да бъде закрит Специализираният наказателен съд осъди Траян Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, че като служител на фонд "Земеделие" е поискал и получил подкуп от 5000 лева. Той беше оправдан за друг подкуп от 5000 лв. поискан и получен от същата "жертва" преди това.

Делиагов обжалва присъдата си, а европейската прокуратура я протестира. Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия подкуп, както и че наказанието е твърде снизходително.

Тримата апелативни съдии обаче приемат, че спецсъдът е преценил правилно и доказателствата по делото, и наказанието на Делиагов.

Според тях първият подкуп, сочен от прокуратурата, е останал недоказан. Това означава, че не става дума за усложнена престъпна дейност, а само едно престъпно деяние, допълва съдът. Подсъдимото лице може да бъде признато за виновно само и единствено, когато обвинението е безспорно доказано, посочва се още в съдебното решение. От него се разбира, че за първия подкуп прокуратурата има единствено изолираните показания на един свидетел.

Освен това съдиите не са съгласни с твърденията на прокуратурата, че присъдата от 6 месеца условно е необосновано снизходителна. Според апелативната инстанция това наказание може да постигне целите си - генерална и специална превенция. Не се налага Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, напротив - следва да му се даде възможност да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни деяния в определен от съда изпитателен срок, разсъждават магистратите. Те смятат, че ефективната присъда би могла да въздейства негативно на процеса по формиране на правно съзнание, както и би прекъснала връзката му със семейството и като цяло с обществото, а тези връзки са поправяне и постигане на трайно правомерно поведение. "Подсъдимият Делиагов е лице с добро образование и квалификация, което предполага наличие у него на добри ресурси за социална реализация и способности да даде своя принос в обществото след осъждането му", пишат съдиите Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева. Техният акт не е окончателен и може да се атакува и пред Върховния касационен съд.

АКЦИЯТА

Бившият експерт във фонда беше арестуван през есента на 2021 г. на бензиностанция в София, непосредствено след получаване на белязани 5000 лева.

Разследването установи, че експертът е поискал и получил парите от земеделския производител Илия Гънгов от Пловдив, който кандидатствал по 9 схеми по Програмата за развитие на селските райони, която в България е управлявана от фонд "Земеделие". Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 г., но те така и не пристигнали. В началото на 2021 г. решил да потърси помощ и негов приятел му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Делиагов обяснил, че знае защо закъсняват плащанията. Ако бизнесменът искал да си получи по-бързо субсидиите обаче, трябвало да му плати 5000 лева. Изискването било да плаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава субсидии.

Част от парите служителят от ДФЗ прибрал още на първите срещи с бизнесмена, твърди прокуратурата. След като платил, той получил почти 600 000 лв. по няколко схеми и мерки от програмата.

През лятото обаче експертът поискал още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него. Тогава земеделският производител подал сигнал срещу служителя и в началото на септември м.г. той беше задържан с белязаните 5000 лева.

КАРИЕРА

Докато течеше делото срещу Делиагов беше образувано и дисциплинарно производство и беше отстранен от работа. Той обжалва отстраняването си и съдът го обяви за незаконно. На същия ден обаче, 20 май м.г. Делиагов е пуснал до Държавен фонд "Земеделие" молба за прекратяване на служебното правоотношение по взаимно

съгласие. Това е станало, считано от 26 май с.г., гласят отговори на ДФЗ до "Сега".

Макар и Делиагов да е първият предаден на съд от евпрокуратурата в България, първата присъда по дело на Кьовеши тук е от миналия юли. Тя беше постигната след споразумение и затова веднага влезе в сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    daskal
    Босовете карат коли за по 500-хиляди, хванали някаква мишка с джобни пари за една скромна вечеря. Че и я осъдили жестоко - 6 месеца условно. Да се спукаш от смях.
  • 3
    3
    Бай Чеп
    Като я гледате Лаура с украинското знаме на ревера, как мислите, дали ще разследва милиардите непрозрачно изхарчени за ваксини? Това си е чиста проба евробухалка и непослушковците дето не играят по еврогайдата ще има пляс-пляс през ушите!
  • 5
    2
    Читател
    Като доказани наивници,ние си представяхме голям калъбалък при бай Ставри,след мерките които ще вземе нашата съседка Кьовеши,във връзкака с буренясалата корупция у нас.Парата и този път отиде не в колелата,а в свирката.
  • 5
    1
    Не мога да разбера?...
    Не мога да я разбера тази работа - взел белязани пари и нямало достатъчно доказателства? Това само в България може да се случи. Кой знае кои съдии е подкупил за да не бъде осъден?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари