Европарламентът призова Русия да се извини на Украйна за Гладомора преди 90 години

0
Европарламентът призна Гладомора за геноцид над украинския народ и посочи като отговорна Руската федерация, като основния наследник на Съветския съюз
Европарламентът призна Гладомора за геноцид над украинския народ и посочи като отговорна Руската федерация, като основния наследник на Съветския съюз Снимка: БТА / АР

Европарламентът призна Гладомора за геноцид над украинския народ и посочи като отговорна Руската федерация, като основния наследник на Съветския съюз

Европейският парламент гласува да признае умишлено предизвикания преди 90 години глад в Украйна за геноцид, предаде ДПА, цитиран от БТА.

"Европейският парламент признава глада, причинен от съветския режим в Украйна през 1932 - 1933 година – известен като Гладомор – за геноцид", се казва в прессъобщение на институцията. Евродепутатите "категорично осъждат тези действия, довели до смъртта на милиони украинци и призовават всички страни и организации, които все още не са, да се присъединят към тях и да ги признаят за геноцид", пише още в съобщението.

"Докато осъжда настоящия руски режим за неговата манипулация на историческата памет за целите на собственото си оцеляване, парламентът призовава Руската федерация, като основния наследник на Съветския съюз, да се извини за тези престъпления", се казва в прессъобщението.

Германският Бундестаг също определи Гладомора за геноцид преди около две седмици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -8
    6
    112
    Mалее, колко много живи комунисти има в Русе ? От пенсионирани АБПФК ,няма пари за нормалните пенсионери !
  • 5
    5
    недоумявам
    що русия?!? нали голодомора го прави съветския съюз, а в тогавашния върховен съвет има маса украинци?!? баси наглостта!
  • 8
    4
    Гост
    Скоро, много скоро държавите на запад ще огладнеят толкова много, че хич няма да им е до либерастия и цинизъм.
  • 10
    3
    Гост
    Веднага щом Турция се извини на България за 500 години. И след като Германия се извини на Полша, а САЩ на Виетнам....... че и на Япония за Хирошима.
  • 12
    2
    Sтанко
    Че те вече 9 месеца им се извиняват бре!!! Без да се налага да ги призовавате ве гейове недни!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари