Евродепутат: Еврофондовете са кръвта за тези вампири в България

3
Клеър Дейли: Парите на европейските граждани не бива да бъдат използвани за финансиране на корупция
Клеър Дейли: Парите на европейските граждани не бива да бъдат използвани за финансиране на корупция Снимка: ЕП

Фондовете на ЕС са кръвта за тези вампири, които я смучат и живеят от нея.

Това заяви евродепутатът от Европейската обединена левица/Северната зелена левица Клеър Дейли по време на дебат в Комисията за граждански свободи (LIBE) на Европарламента, визирайки българските власти, предаде Дневник.

Разговорът бе посветен на бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС, за който европейските институции спорят как точно да обвърже достъпа до еврофондове с върховенството на закона. Повечето изказали се евродепутати бяха силно недоволни от меката позиция на Съвета (където са представени националните правителства).

Самата Дейли даде България като лош пример. Тя стана известна у нас и с острите си изказвания по време на предишно изслушване в LIBE. 

"Парите на европейските граждани не бива да бъдат използвани за финансиране на корупция и нарушения на върховенството на закона, но това се случва. Искам да кажа какво означава това за страни като България. Сто милиона еврофондове за къщи за гости в селски райони се използват за частните вили на близки на правителството. Фермери, казващи, че милиони от европейските пари отиват в несъществуващи стопанства, а министърът на земеделието казва: "Мълчете си, нищо не казвайте, че парите ще спрат". Подкупи, свързани с COVID. Търгове за инфраструктура, например магистрали, разпределени. Консултантски фирми, свързани със строителни фирми, счетоводство, пълно с видими подкупи. Чудно ли е, че позицията на Съвета е толкова лоша, при положение, че една от членките на Съвета, седяща на масата, преговаряща за позицията на Съвета, печели толкова много от еврофондове? Фондовете на ЕС са кръвта за тези вампири, които я смучат и живеят от нея. Трябва да спрем това, то продължи достатъчно дълго. Позицията на Съвета е напълно неадекватна."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари