Евгений Кънев: Министърът на финансите може да приватизира на 100% цялата държава

0
"Тази земя да не е свещена? Вместо да се взимат дългове, често трябва да поглеждаме какво има за приватизация", коментира икономистът
"Тази земя да не е свещена? Вместо да се взимат дългове, често трябва да поглеждаме какво има за приватизация", коментира икономистът Снимка: БГНЕС

"Тази земя да не е свещена? Вместо да се взимат дългове, често трябва да поглеждаме какво има за приватизация", коментира икономистът

"Тази земя да не е свещена? Вместо да се взимат дългове, често трябва да поглеждаме какво има за приватизация, което няма нужда да бъде държавно. Преценка на самия министър и на правителството е каква политика ще води. Може да приватизира и на 100% цялата държава". Така икономистът Евгений Кънев коментира по БНР информацията, че Асен Василев има планове за продажба на 1/5 от поземления фонд.

"Този, който има най-много информация и стратегия за развитие, преценява кое може и кое не може. Не знам какъв е проблемът.

Наистина е имало вътрешни дебати. Но това не е престъпление. Финансовият министър търси легални начини да увеличава приходите в бюджета, за да има по-малък бюджетен дефицит".

Той коментира изказванията след заседанието на ресорната парламентарна комисия, която одобри на първо четене Проекта за държавен бюджет за следващата година.

"Наблюдаваме типичната парламентарна картина, където всеки се упражнява в красноречие и търсените политически ефекти са тези, които се чуват, но няма много резон зад повечето от становищата, които се изказват."

Кънев анализира препоръката на управителя на БНБ Димитър Радев за 10-процентен буфер в бюджета.

"БНБ има ролята да пази валутния борд. Те са с най-голям ангажимент и по отношение на влизане в еврозоната. Прави са да се придържат към корсевативната политикя, която сме издповядвали пред последните 25 години, за да имаме стабилен борд, както и да покрием най-рисковия критерий – за инфлация, за да може да влезем в еврозоната".

В бюджета има проинфланционни тенденции, отчете икономистът. "Най-вече свързани с тези средно 11% ръст на заплатите и на пенсиите".

Абсолютно нищо сензационно не виждам в политиката на Асен Василев - просто тя е по-различна от изповядваната до момента, обясни още той в предаването "Нещо повече".

"Разчита се чрез стимулиране на търсенето на се компенсира по-слабия износ, който произтича от усложнената международна обстановка и това, че нашият най-голям търговски партньор - Германия, е в техническа рецесия. Много се разчита на вътрешното търсене. В съседна Румъния има подобна политика, която ѝ осигури икономически растеж".

Икономистът не изключи възможността да се стигне до вето на бюджета. "Президентът върти всякакви спекулации, че щял да фалира „Булгартрансгаз“, понеже има вземане към „Газпром“ и задължение да направи вноска към бюджета. Как ще фалира като няма промяна в неговата капиталова структура?! Това са някакви фишеци".

Експертът смята, че няма причина бюджетът да не издържи цялата година. "Зависи от политиката. В бюджета има много буфери, като капиталовата програма, до които може да се прибегне, ако случайно не се изпълнят пирлходите. Капиталовата програма е 10 милиарда. Миналата беше 8 и не беше изпълнена. С политиката от последните години достигнахме до това положение в момента – на най-бедните в Европа. Въпросът е за какво се харчат парите, а не дали се харчат пари".

Той предполага, че ще има натиск за увеличаване на разходите между първо и второ четене. "Допускам, че ГЕРБ и ДПС ще искат по-големи разходи за общините, където управляват те и повече проекти за тях, както и преструктуриране на капиталовата програма, която е буфер в момента".

Кънев се притеснява, че страната ни трудно ще покрие критерия за инфлация при прием в еврозоната и ако ни приемат, ще бъде с компромис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Евгенчо, мама, "гънкаш" се...
    Сега, верно, че си сороско лай.о, ама по-полека, че ще настъпиш мотиката! А, и както колесници не останаха, ти си знаеш! Ако земята ти е бащиния?, добре, ще ти запазим в нея 1x2 m, ама не е! Та угомонись, пийни едно хапченце, легни си, незачет! И, галя, козяк, и на вас то же! А, и дайте на "доброродния" "умник" други опорки, че тез много нефелни! Анадънму?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари