Асен Василев: Президентът се поддава на фалшиви новини

2
Президентът Румен Радев цитира „фалшива новина“ в коментара си върху Бюджет 2024, заяви министърът на финансите
Президентът Румен Радев цитира „фалшива новина“ в коментара си върху Бюджет 2024, заяви министърът на финансите Снимка: БТА

Президентът Румен Радев цитира „фалшива новина“ в коментара си върху Бюджет 2024, заяви министърът на финансите

Асен Василев предупреди, че ако държавният глава наложи вето върху финансовата рамка за догодина, може да остави страната да влезе в годината без бюджет, предаде БНР.

Повод за изявлението на министъра на финансите Асен Василев бяха думите на президента, в които коментира информацията, че има планове за продажба на 1/5 от поземления фонд. Още в петък Василев нарече тази информация „фалшива новина“. Проверка в текстовете, внесени в парламента и видни на страницата на Народното събрание, също показва, че такъв текст не съществува.

Ето и коментара на Асен Василев

"Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени".

Василев изрази учудване, че президентът се позовава на фалшива новина, но не и на намерението му да наложи вето върху Бюджет 2024 година, защото – припомни Василев, служебното правителство е допуснало държавата тази година да влезе без бюджет и силно затрудни работата на държавата и общините.

"Също така неговият служебен кабинет предложи проектобюджет с бюджетен дефицит от 8%. Всичко това според мен в опит да дерогира членството на България в еврозоната".

Василев коментира още, че с бюджет в ограниченията от критериите по Маастрихт може да се прави икономика, която не е изцяло зависима от развитието на европейските икономики, особено в Германия:

"Това води до развитие на българската икономика, което не е напълно и директно зависимо от европейската икономика - както беше досега. Знаете, че като кихнеше Германия, България хващаше много тежка настинка". Към момента „Газпром“ не е платил задълженията си, но със законови промени ще могат да се използват гаранциите, дадени от руската компания, за да се погасят задълженията ѝ за ползване на българска инфраструктура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари