ЕЦБ запази лихвените проценти на 4%

0
Банката заяви, че инфлацията в еврозоната вече се очаква да се забави до 2,7% през 2024 година
Банката заяви, че инфлацията в еврозоната вече се очаква да се забави до 2,7% през 2024 година

Банката заяви, че инфлацията в еврозоната вече се очаква да се забави до 2,7% през 2024 година

Европейската централна банка отново замрази разходите по заемите, но предупреди, че инфлацията може да се повиши отново в близко бъдеще, като очевидно се противопостави на надеждите на пазара за ранно намаляване на лихвите през 2024 г.

Втората поредна пауза запази основния лихвен процент по депозитите на ЕЦБ на рекордно високото ниво от 4% след историческата серия от повишения, целящи да укротят бързо растящите цени.

Институцията заяви, че лихвите са на нива, които, ако се "поддържат достатъчно дълго", ще имат "съществен принос" за връщането на инфлацията към целевото равнище от 2%, предаде АФП.

Инфлацията в еврозоната се забави по-бързо от очакваното през ноември до двугодишно дъно от 2,4%, след като миналата година достигна връх от около 10%.

ЕЦБ обаче предупреди да не се обявява победа твърде рано.

"Въпреки че инфлацията спадна през последните месеци, в близко бъдеще тя вероятно отново ще се повиши временно", се казва в доклада на фона на опасенията за повишаване на заплатите в еврозоната.

Предупреждението на ЕЦБ вероятно ще има за цел да охлади очакванията на инвеститорите за по-бързо намаляване на лихвените проценти през 2024 г.

Спекулациите се засилиха, след като Федералният резерв на САЩ запази лихвените си проценти и посочи, че очаква три намаления на лихвите през следващата година.

ЕЦБ повтори, че следващите ѝ стъпки ще бъдат "зависими от данните", докато представяше последните си икономически прогнози.

Банката заяви, че инфлацията в еврозоната вече се очаква да се забави до 2,7% през 2024 г., а не до прогнозираните по-рано 3,2%.

През 2025 г. тя ще се понижи още повече до 2,1%, преди да падне под 2% през 2026 г.

Очаква се растежът да достигне 0,6% през тази година, което е по-малко от предишната прогноза за 0,7%, заяви банката. За 2024 г. прогнозата е 0,8%, което е по-малко от 1,0%.

Макар че много анализатори първоначално очакваха ЕЦБ да започне да понижава лихвите през юни, неотдавнашният спад на инфлацията накара някои да прогнозират първо намаление още през март или април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари