Етнически турчин си сменя 3 пъти имената в Русе

0
Въпреки отказа на община Русе, Районният съд допусна поредната смяна на имената на етнически турчин
Въпреки отказа на община Русе, Районният съд допусна поредната смяна на имената на етнически турчин

Въпреки отказа на община Русе, Районният съд допусна поредната смяна на имената на етнически турчин по Закона за гражданската регистрация. И.А.А. вече ще се нарича Т.Ш.Ю., съобщиха от съдебната палата в крайдунавския град. Препис от решението, което може да се обжалва пред окръжния съд, е изпратен на местната администрация за промяна в акта за раждане и в регистрите за населението, пише Труд.

Магистратите допускат новото преименуване, защото има "важни обстоятелства по смисъла на чл.19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация".

От общината настояват молбата на И.А.А. да се остави без уважение, защото той нееднократно е променял имената си от турски на български език и обратно. След преименуването му през 1985 г. той възстановява турските си имена 10 г. по-късно, а през 2000 г. си връща българските. Поредната смяна ще затрудни "идентификацията и легитимацията му в обществото и е в разрез с принципа за стабилност на носените имена", се посочва в кметската заповед. Районната прокуратура не се произнася по молбата.

И.А.А. е вписан в акта му за раждане и документите за самоличност с българските си имена, но неговите близки, приятели и колеги продължават да го знаят с турските му имена Т.Ш. Ю. Той обяснява, че различието затруднява общуването и представянето му в обществото. Роденото му дете преди 5 г. е с турски имена и го нарича Т.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари