ЕС затяга изискванията за намаляване на емисиите от въглероден диоксид

0
Държавите от Европейския съюз трябва да разширят екосистемите, които абсорбират въглеродния диоксид
Държавите от Европейския съюз трябва да разширят екосистемите, които абсорбират въглеродния диоксид

Държавите от Европейския съюз трябва да разширят екосистемите, които абсорбират въглеродния диоксид

Страните от Европейския съюз днес постигнаха окончателно споразумение за определяне на по-строги национални цели за намаляване на емисиите от въглероден диоксид в някои сектори от икономиките си и за разширяване на екосистемите, които го абсорбират (горите, почвите... - бел. ред.), предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Директивите са част от голям пакет от мерки за борба с изменението на климата. Те се част от политиките на ЕС, съгласно които до 2030 г. страните от Евросъюза трябва да намалят с 55 на сто нетните емисии от парникови газове спрямо нивата от 1990 г.

Европейският парламент окончателно одобри тези мерки миналата седмица.

Част от регулациите предвиждат между 2030 г. и 2034 г. производителите на моторни превозни средства да получават т. нар. въглеродни кредити, само ако машините им не отделят годишно повече от 4 грама грама въглероден диоксид на километър пробег. В момента лимитът е установен на 7 грама въглероден диоксид на километър пробег.

Въглеродните кредити са пазарни механизми за минимизиране на емисиите на парникови газове. Компаниите, които постигат въглеродни компенсации (намаляване на емисиите на парникови газове), може да получат въглеродни кредити. Те имат възможност да ги продават на фирми, които не успяват да изпълнят целите за намаляване на вредните газови емисии. По този начин те могат да спазят изискванията за лимит на емисиите на парникови газове, дори когато ги надвишават, отбелязват експерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Дгд
    ЕС да го духат
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари