ЕС търси 1 млрд. евро за борба с ебола

0
Британският външен министър Филип Хамънд каза, че фондът от 1 млрд. евро за целта е необходим колкото е възможно по-скоро
Британският външен министър Филип Хамънд каза, че фондът от 1 млрд. евро за целта е необходим колкото е възможно по-скоро

Външните министри на 28-те страни от ЕС дадоха начало днес на едноседмични разговори с цел да се намерят 1 млрд. евро и да се изработи общ подход за борбата с епидемията от ебола в Западна Африка, предаде Асошиейтед прес.

Целта на срещата е да се подготви пакет от мерки, който да бъде одобрен от лидерите на страните на предстоящата им среща в Брюксел в четвъртък и петък. Пакетът ще включва както финансова помощ, така и общи процедури за репатриране на болни, центрове за лечение на място и обучение на здравни работници.

Британският външен министър Филип Хамънд каза, че фондът от 1 млрд. евро за целта е необходим колкото е възможно по-скоро, за да бъде овладяна епидемията и да се предотврати безконтролното й разпространение. Холандия съобщи, че се подготвя да изпрати бойна фрегата в района, която да подпомогне тези усилия.

На срещата в Люксембург днес външните министри одобриха и нови санкции срещу сирийския режим. Те допълниха с още 16 имена "черния" списък от приближени на режима на Башар Асад заради тяхната роля в масовите репресии, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес. Сред тях са 11 министри от новото сирийско правителство, назначено от президента Башар Асад на 31 август. Налагат се запори върху техни авоари и им се забранява да влизат на територията на ЕС. В списъка са добавени и две организации. Така списъкът вече съдържа над 200 имена и над 60 организации.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари