ЕС няма да признава руски документи за пътуване, издадени в окупираните украински територии

0
Решението е в отговор на военната агресия срещу Украйна
Решението е в отговор на военната агресия срещу Украйна

Решението е в отговор на военната агресия срещу Украйна

Съветът на ЕС съобщи, че започва преговори с Европейския парламент за неприемането на руски документи за пътуване, издадени в Украйна и Грузия. Тази стъпка е отговор на предприетата от Русия война срещу Украйна и издаването на руски международни паспорти на жителите на завзетите земи, се посочва в съобщението, предава БТА. Отбелязва се, че Русия едностранно реши да признае независимостта на грузинските области Абхазия и Южна Осетия през 2008 година.

Страните от ЕС и евродепутатите ще преговарят за това руски документи за пътуване, издадени в завзетите украински земи или на хора, пребиваващи там, или в отцепените области на Грузия, да не се приемат при пътуване за получаване на виза или за преминаване на границите на Шенгенското пространство. Въпросните документи вече не се признават или започва непризнаването им от държавите в ЕС, се посочва в съобщението. Допълва се, че днешното решение е свързано със сигурността и цели да установи общ подход, да осигури правилната работа по външните граници на ЕС и общата визова политика.

След незаконното завземане на Крим през март 2014 г. Русия започна да издава руски международни паспорти на жителите на полуострова, а по-късно тези стъпки обхванаха украинските области Донецк и Луганск от април 2019 г., както и областите Херсон и Запорожие от юли 2022 г. Това представлява допълнително нарушение на международното право и териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, отбелязва Съветът на ЕС.

Отчита се, че ЕС отхвърли и решително осъди незаконните руски анексии в Украйна и Грузия. Добавя се, че наскоро ЕС спря напълно споразумението за облекчен визов режим с Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари