Ердоган обяви старта на проекта „Истанбулски канал”

0
Той ще свързва Черно море и Мраморно море, облекчавайки трафика през Босфора
Той ще свързва Черно море и Мраморно море, облекчавайки трафика през Босфора Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скоро ще бъде обявена обществена поръчка за изграждането на мегапроекта „Истанбулски канал”, който ще свързва Черно море и Мраморно море, облекчавайки трафика през Босфора.

По-рано Ердоган заяви, че Конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на кораби през Босфора няма да се прилага за проектирания “Истанбулски канал”. Както отбеляза пред РИА Новости посланикът на Руската федерация в Турция Алексей Йерхов, наличието на допълнителен воден път между Черно море и Мраморно море няма да промени международния правен режим на Конвенцията от Монтрьо, предава БГНЕС.

Във връзка с проекта „Истанбулски канал” ние проведохме всички видове изследвания, включително геоложки и хидрологични проучвания, проучихме прогнозите за земетресения. Повече от 200 учени от 11 университета и 34 индустрии проучиха този проект. Ние сме взели решение за неговото изпълнение и в най-скоро време ще обявим обществената поръчка”, каза Ердоган, говорейки в Истанбул.

За първи път той говори за възможността за създаване на нов канал, който ще свързва Черно и Мраморно море през 2011 г. в качеството си на министър-председател на Турция. Проектът за изграждане на тази нова морска артерия, ако бъде реализиран, ще бъде най-голямата инфраструктурна инициатива в турската история и ще намали драстично транспортния трафик през Босфора. Министърът на транспорта и инфраструктурата на страната заяви, че се очаква приходите от експлоатацията на „Истанбулски канал” да достигне 1 милиард долара годишно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари