Ердоган и Зеленски обсъдиха удължаването на зърнената сделка

0
Двамата лидери са разговаряли по телефона по искане на украинския президент
Двамата лидери са разговаряли по телефона по искане на украинския президент Снимка: БГНЕС / архив

Двамата лидери са разговаряли по телефона по искане на украинския президент

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обсъди с президента на Украйна Володимир Зеленски удължаването на срока на действие на сделката за черноморското зърно и му заяви, че Турция продължава да полага усилия за гарантиране на мира, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Двамата лидери са разговаряли по телефона по искане на Зеленски, съобщиха от президентската дирекция за комуникации.

Ердоган е казал на Зеленски, че Турция ще продължи да полага усилия за гарантиране на мира, съобщиха от дирекцията.

Инициативата "Черноморско зърно" беше спряна, след като Русия обяви, че няма да удължи действието на революционното споразумение, ако не бъдат изпълнени нейните искания.

По-рано Русия заяви, че нова сделка за зърно с Тюркяие може да бъде възможна, ако исканията на Москва бъдат изпълнени, като обяви, че работи по нови маршрути за износ, след като се оттегли от Черноморската инициатива по-рано тази седмица.

Сделката, сключена с посредничеството на Организацията на обединените нации и Турция, имаше за цел да помогне за предотвратяване на световна продоволствена криза, като позволи на зърното, блокирано от руската инвазия в Украйна, да бъде безопасно изнасяно от черноморските пристанища.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин заяви, че Москва е готова да проучи възможностите за износ на зърно, но че в момента не се водят преговори за алтернатива на сделката за Черно море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари