Енерго Про: Софтуер бил виновен за двойните фактури

0
Не можехме да променим софтуера и сега превим постъпки това да се случи
Не можехме да променим софтуера и сега превим постъпки това да се случи

15 дни гратисен период ще използват потребителите на Енерго-Про. Дружеството изненада неприятно клиентите си с тлъсти сметки, които бяха за почти два месеца време. Те ще могат да забавят плащането си две седмици, без да бъдат заплашени от лихви, стана ясно след заседание на Комисията по енергетика. 

"Празниците създават неудобства на служителите в компанията, много са и затова направихме междинен отчет на част от нашите абонати. Идеята ни беше падежът на второто отчитане да бъде удължен с 15 дни и за този период няма да начисляваме лихви", обясни представителят на Енерго-Про Стефан Абаджиев. Според него, срокът за отчитане от най-малко 31 дни е твърде кратък, когато има празници и това налага забавяне на ритъма на посещения на инкасаторите.

Представителят на ЕРП-то предложи и формула за отчитане на електромерите, според която дълги празници да се делят на две и едната част да се впише към единия месец, а другата - към другия. Стана ясно още, че компанията използвала софтуер, който не позволява промяна на датата и затова изпратили две фактури с един и същ срок за заплащане, но предупредили, че има 15 дни за второ плащане, в които няма да има лихви за абонатите. "Не можехме да променим софтуера и сега превим постъпки това да се случи", обясни Абаджиев.

Шефът на Комисията по енергетика Делян Добрев пък обясни, че извънредното заседание е свързано с казус, който се повтаря през последните няколко дни и който е същестувал през 2012 година. Н"адяваме да не се повтаря", уточни екс министърът.  Според Добрев това, което се случва сега, е в много по-малки мащаби, но все пак Народното събрание няма да допусне да се случи отново онова, което е станало през онзи период.

Стана ясно още, че в ЕВН и ЧЕЗ жалби няма или те са много по-малко. „В районите на "Енерго- Про" обаче са издадени 67 000 фактури, които са с един и същи падеж", каза той. „Иска се от абонатите да платят сметка за ток от 52 дни, а не месечна, и това прави впечатление на хората, защото те плащат за почти два месеца", посочи Добрев.От думите на Добрев стана ясно, че в ЕВН и ЧЕЗ жалби няма или те са много по-малко. „В районите на "Енерго Про" обаче са издадени 67 000 фактури, които са с един и същи падеж", каза той.

„Иска се от абонатите да платят сметка за ток от 52 дни, а не месечна, и това прави впечатление на хората, защото те плащат за почти два месеца", посочи Добрев.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари