Електронно приложение спасява земеделски субсидии

0
Електронно приложение спасява земеделски субсидии

Русенска фирма предлага на земеделските производители безплатно решение, с което да спасят субсидията си, съобщава "Топ новини".

Много от тях губят значителна част от своите субсидии поради дребни технически грешки като застъпване с масивите на колеги или с пътища, когато очертават своите обработваеми масиви.

Продуктът „Спаси субсидия” бе представен в Русе наскоро. Създателите му разясниха, че той е създаден за улесняване дейността на арендатори, собственици и брокери като предоставя възможност за проверка за застъпване на съседни shp (шейп) файлове – електронни карти на обработваемите земи, застъпвания с пътища, и други земи извън селскостопанския фонд в съответното землище.

Има четири начина земеделските производители да се сдобият с необходимите електронни карти. Могат да очертаят масивите, които обработват със свой софтуер или с GPS, могат да поискат shp файл с данните от миналогодишното споразумение за уедрено ползване на земите от ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция или да се обърнат към специализирани фирми за изчертаване на нов файл.

Земеделският производител се регистрира на сайт и инсталира програма на своя компютър. Особеността е, че операционната система трябва да бъде Windows 7 или по-висока версия. Указанията за импортиране на готовия shp файл върху картата на землището ще намерят също на сайта.

В случай, че съседните масиви не са наложени върху общата карта, предоставена за проверка, се налага да бъдат подканени и останалите земеделци, работещи в землището да отразят обработваемите си земи, за да бъде проверката пълна.

При застъпване на съседни парцели ползвателите се споразумяват и картите се изчертават наново. Така всеки от тях ще има изрядно подготвена електронна карта и ще получи средствата, които му се полагат за реално обработваната от него земя. В противен случай ги очакват санкции и глоби, които намаляват субсидията.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари