Експерти за инцидента в „Железница“: Причината не е техническа или човешка грешка

0
„Железница“ е най-дългият тунел, изграждан някога у нас
„Железница“ е най-дългият тунел, изграждан някога у нас Снимка: БГНЕС

Експерти, които са участвали в геоложките проучвания на тунел „Железница“ смятат, че причината за инциенда днес най-вероятно не е техническа или човешка грешка, а се дължи на срутване на скална маса заради чупливите скали, през които се прокопава тунела. Те определят строителния обект като един от най-сложните за изпълнение в страната, съобщава Novini.bg

Проф. Стефчо Стойнев, който участва в геложките проучвания за тунела, разказва, че освен лесно чупливи, скалите са и размекващи се, а когато има силни валежи като през вчерашния ден, е възможно да се стигне до срутищни процеси.

Експертът е всяка седмица на тунела, последно е бил там вчера, часове преди инцидента. Заради меките скали в района при прокопаването на тунела в този участък не се взривява, а се използват само машини.

Проф. Стойнев обяснява още, че мястото на инцидента е било укрепено на първоначален етап. За изграждането на „Железница“ е направено едно от най-мащабните геоложки проучвания у нас.

Железница“ е най-дългият тунел, изграждан някога у нас. Дължината му е близо 2 километра, с две отделни тръби. През годините проектът беше съпроводен с множество скандали.

През април 2017 г. от АПИ изчезнаха документите на един от участниците в първия неуспешен търг. Прокуратурата повдигна обвинение на един от членовете на комисията в агенцията.

През 2018 г. стартира втората процедура. Печели я консорциум. Проектът за над 200 млн. лв. бе възложен на консорциума след решение на Върховния административен съд от началото на 2019 г. Така строителството на „Железница“ започна през октомври миналата година и по проект трябва да бъде завършен през 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари