Експерти съветват да си осигурим финансов буфер заради инфлацията

1
Какво означава това?
Какво означава това? Снимка: Dunavmost

Инфлацията изяде 20 на сто от доходите на домакинствата. Засегнати са спестяванията и пенсиите.

Финансистите съветват да пазим поне половината от месечния си доход за основни разходи. А останалите средства да разпределяме за различни цели, за да ги предпазим от инфлационните процеси.

В процентно изражение хранителните стоки са поскъпнали с 14 на сто, а сметките за бита – с 13%, според данните на националната статистика.

Според мен са се покачили поне тройно, защото парите, с които пазарувах за цяла седмица за семейството, в момента стигат за няколко дена“, сподели жителка на София, предава БНР.

Инфлацията ще продължи да изяжда доходите и спестяванията, прогнозира финансистът Йордан Генов и съветва:

Ако месечните ни разходи вече са се увеличили с 10-20 процента, нямаме друг избор освен да отрежем част от т.нар. избираеми разходи – тези, които са за ваканции, за хобита. Така че аз трябва бързо да се опитам да вкарам бюджета си в някакъв баланс. Това означава, че основни разходи, които включват – за храна, дрехи, облекло, транспорт, кредити, наем, да са до 50% от моя бюджет.

А от останалите средства задължително да си осигурим финансов буфер за извънредни ситуации, макар и той да бъде изяден от инфлацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    ===
    Страшни съвети, да плюеш и да бягаш от такива "експерти".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари