Експерти: Не избързваме с еврото, само положителни ефекти от влизане в еврозоната

1
"Ние решение за присъединяване към еврозоната не взимаме сега. Ние сме го взели на два пъти. Първият път през 1997 година, когато решихме, че ще се въведе валутен борд, и вторият път - с решението ни за присъединяване към ЕС", заяви финансистът Емил Хърсев
"Ние решение за присъединяване към еврозоната не взимаме сега. Ние сме го взели на два пъти. Първият път през 1997 година, когато решихме, че ще се въведе валутен борд, и вторият път - с решението ни за присъединяване към ЕС", заяви финансистът Емил Хърсев

Коментар на финансиста Емил Хърсев и икономиста Михаил Кръстев

"Планът за въвеждане на еврото има чисто технически характер. Единственото, което има да се уточни по въпроса с еврото, са сроковете. Ние решение за присъединяване към еврозоната не взимаме сега. Ние сме го взели на два пъти. Първият път през 1997 година, когато решихме, че ще се въведе валутен борд, и вторият път - с решението ни за присъединяване към ЕС", заяви финансистът Емил Хърсев пред Bulgaria ON AIR

По думите на икономиста Михаил Кръстев не се избързва, тъй като юли месец изтичат две години от присъединяването ни към чакалнята на еврозоната и ние трябва да дадем ориентировъчен срок за присъединяването ни към нея.

"Може би част от обществото никога няма да бъде готова като психологическа нагласа. Колкото повече се разчита на експертния дебат, толкова хората ще бъдат по-малко уплашени. Ще знаят какви са реалните негативи на еврозоната, които търпим и към този момент", допълни Кръстев.

"Ефектите от присъединяването ни към еврозоната могат да бъдат само положителни. Има опасности при присъединяването на една малка страна към една голяма валутна зона. Ние негативите вече сме ги поели всички от 1997 година насам. Оттук нататък можем да черпим само позитивите на това наше решение. Първият от тях е отново кредитор от последна инстанция, което намалява негативната потребност на българските банки", коментира финансистът Хърсев.

Михаил Кръстев изтъкна, че е голям проблем, ако останем в това положение.

"Можем да го сравним с това да преведем цялото си законодателство според законодателството на ЕС, без да се присъединим към ЕС. Решенията ще бъдат взимани в рамките на заседанията в Брюксел и Страсбург, но ние няма да участваме в тях. По същия начин в момента България се влияе от всички процеси, които се развиват в еврозоната, от политиката на европейската централна банка. Доколкото гласът ни ще бъде чут, когато се присъединим към еврозоната, е въпрос на мотивираност от страна на политическия ни елит", заключи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    darkaveng
    Бе тез "умници"-големи многознайковци! За тази работа си требе референдум, и обяснение за ползите от "еврото"! Анадънму, friends of mine!
  • 3
    1
    русенец
    То и от НАТО само ползи имахме - останахме без армия, отбранителна промишленост и оръжие и ни продават такова по дебелата тарифа. За ползите от ЕС точно в този момент са болезнено видими - не можем да вземем решенията, които да ни позволят да не убиваме и малкото, което ни е останало от икономиката ни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари