Експерти: Информацията в интернет за пробиотиците често е подвеждаща

0
Множество онлайн твърдения за ползите за здравето от пробиотиците не са подкрепени от научни доказателства, казва автор на изследването
Множество онлайн твърдения за ползите за здравето от пробиотиците не са подкрепени от научни доказателства, казва автор на изследването

Повечето сайтове, които предлагат информация за пробиотици, са недостоверен източник и често заблуждават с данни за недоказани ползи за здравето, съобщи Ройтерс.

Изследователи проучили първите 150 уебсайта, появили се в търсачката на "Гугъл" и установили, че в преобладаващата си част те са на компании, които рекламират продукти или пък са медии, които предлагат непълна информация и често не обръщат внимание на страничните ефекти на пробиотиците, се посочва в публикация на сп. "Граници в медицината", цитирано от БТА.

"Това изследване показва, че множество онлайн твърдения за ползите за здравето от пробиотиците не са подкрепени от научни доказателства - казва съавторът му Мишел Голдман, преподавател по имунология в Свободния университет в Брюксел, Белгия, и главен редактор на "Граници в медицината". - Това не означава, че пробиотиците не са полезни за здравето".

Анализът показва, че само в 35 на сто от сайтовете е цитирана научна литература, в 40 на сто има забележка за очакваните положителни въздействия на продукта върху здравето, а 25 на сто споменават за странични ефекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари