Експерт: Замразяване на цените на тока и природния газ е най-смислената мярка

0
Подобни мерки са хиляди пъти по-смислени от раздаването на пари, тъй като имат най-малко административни разходи
Подобни мерки са хиляди пъти по-смислени от раздаването на пари, тъй като имат най-малко административни разходи Снимка: Dunavmost, архив

Инициативата на ДБ за замразяване на цените на тока и природния газ е най-смислената мярка, която може да се приложи в нашия случай

Подобна е приета в много страни и работи - дава незабавни резултатите като внася успокоение на пазара. Защо не у нас? Защото служебното правителство и президента Радев се занимават с кръгли маси, в които пиар елемента превишава полезността.

Ако партиите на промяната искат да изпробват как биха могли да изглежда съвместно управление биха могли да подкрепят тази идея и да я направят съвместна. Призивът е към ИТН, ПП, ИБГНИ и БСП.

Този, който ви каже, че не може, го пратете насам.

Логиката е, че отвъд определено равнище /което у нас е достигнато/ цените дестабилизират и разрушават пазара и потреблението, защото на икономическите агенти не им остава нищо друго освен да спрат да работят /доходи, заетост, предприятия/, защото не могат да прехвърлят ръста в цените на клиентите си, а тези стоки и услуги са същностни или базисни /парно/.

Подобни мерки са хиляди пъти по-смислени от раздаването на пари, тъй като имат най-малко административни разходи.

За тези, които ще кажат, че са антипазарни, да погледнат какви са правилата при борсовата търговия - когато цената на акциите надвиши определени равнища на отклонение /ръст или спад/ търговия се прекратява.

От финансова гледна точка "таваните" също са най-смислени, защото са най-доброто съотношение на разходи-ефект, и тъй като защитата / тавана са на вече достигнато достатъчно високо равнище на цените, не се пилее публичен ресурс, а намесата се свежда само безусловно необходимото. Ограничава се инфлацията, особено индуцираната от липсата на мерки склонност на агентите да се застраховат срещу бъдещи повишения на цените чрез повишение на цените на собствените стоки и услуги. Разходите остават за сметка на държавата, която преструктурира бюджет и подкрепа на "пострадалите" предприятия, като в повечето случаи просто ограничава размера на свръхпечалбите им.

Тази мярка бе предложена на Радев и Янев, но не я приеха.

Първо, защото тя ще извади на показ далаверите на Булгаргаз с азерския и руския газ. Включително и Булгартрансгаз. Това е корупция с висша степен на политическа протекция. За мен няма разлика дали протекцията е на Гешев, на Борисов, на Пеевски или на новите управляващи.

Второ, ще изправи правителството срещу силни и влиятелни олигарси и играчи, особено в сферата на електроенергетиката, което може да коства електорална подкрепа, още повече, мрежите на контрол и влияние са неформални, но определено ефективни. Това по повод на изказването на Асен Василев, че търсели хора с "топки". Аз също ги търся и определено не ги виждам сред тях, особено по отношение на протекционираните от Радев лица и компании.

Трето, замразяването на цените е временно, срочно, тъй като се очаква пазарът да се ребалансира до няколко месеца и автоматично отпада при падане на цените под нивата на замразяване. Прозрачна и достъпна мяра, лесна за обяснение и разбиране.

Четвърто, ще покаже относителността на противопоставянето между Радев и Борисов, защото мрежите в електроенергетиката, природния газ и горивата, са едни и същи. Показва относителността в алтернативността на Радев по отношение на модела.

Много силен ход на Демократична България.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари