Експерт: Напълно е възможно машинното гласуване да отпадне за местните избори

0
Машините сами по себе си не са виновни за това, че все още са настроени още за парламентарен вот, каза доц. Светослав Живков
Машините сами по себе си не са виновни за това, че все още са настроени още за парламентарен вот, каза доц. Светослав Живков Снимка: Христо Касабов / БТА

Машините сами по себе си не са виновни за това, че все още са настроени още за парламентарен вот, каза доц. Светослав Живков

Депутатите създадоха временна комисия и ще започнат проверка на техниката на гласуване близо 40 дни преди вота.

"Понякога създаваме някакви комисии, за да тупаме топката и да отчитаме дейност, не твърдя, че такъв е случаят. Има го и моментът, че БСП и ДПС се заявиха "против" машинното гласуване. Партия ГЕРБ има по-гъвкав подход по този въпрос. През тези три месеца решенията на тази комисия може да се отразят върху законодателната уредба за европейските избори", коментира експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в "Денят ON AIR".

Според него машините за гласуване не са просто принтери. "След като има някакъв софтуер вътре в тях, винаги има риск за манипулиране. Тук вече е въпрос на политическа преценка и технологична да се минимизират тези рискове. Плюсовете от машинното гласуване са повече от потенциалните минуси", на мнение е той.

"Машините сами по себе си не са виновни за това, че все още са настроени още за парламентарен вот. Имаме проблем в законодателната уредба. Законодателят сякаш умишлено забравя да детайлизира нормативния акт и прехвърля на централната избирателна комисията функция, включително да донаписва законодателството. Не мисля, че е много сериозно да нямаме яснота относно този проблем. Машините тепърва трябва да се пренастройват", каза още доц. Живков, предаде Bulgaria ON AIR.

По негови думи чисто технологично местните избори са най-сложни за провеждане.

"Провеждаме няколко избора в едно. В гласуването са фактически пет бюлетини, защото имаме опция да гласуваме за преференция. Чисто технологично това са най-сложните избори в България. От тази гледна точка не е зле да се мисли как да бъдат опростени. Напълно е възможно машинното гласуване да отпадне специално за местните избори", посочи експертът.

По негови думи в най-лошия случай няма да има машинно гласуване. "Така или иначе хартиите ще бъдат подготвени, държавата е длъжна да отпечата хартиени бюлетини. Няма да бъде добре за машинното гласуване като такова, ако даде такъв фал със софтуерни проблеми", допълни доц. Живков.

Според него депутатите ги е дострашало в последния момент да отворят Изборния кодекс

"Може би не им стигна времето, защото когато се сформира тази "фактически коалиция" между основните партньори се намекна, че са готови да изостават тази своя защита за хартията, но след този техен жест не последваха други мерки. Може би вероятно времето не стигна и са се насочили към промени на Конституцията. Дано местните избори не се окажат жертва на това нещо", каза експертът.

По думите му проблемът с паравана е много сериозен, особено след комичните ситуации на предните избори.

"Трябва да си зададем въпроса този параван, гарантирайки тайната на вота, превентира ли контролираният вот - очевидно, че не. Друг много сериозен проблем е липсата на пликове изобщо, това създава възможност да подаване при пускане бюлетината в урната как е гласувал дадения избирател и това да се забележи от член на секция. Може да се мисли и за връщане на пликовете", подчерта доц. Живков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари