Машините за гласуване се съхраняват в частен склад

0
Няма да има доставка на нови устройства за местните избори, заяви председателят на Централната избирателна комисия
Няма да има доставка на нови устройства за местните избори, заяви председателят на Централната избирателна комисия Снимка: БГНЕС / архив

Няма да има доставка на нови устройства за местните избори, заяви председателят на Централната избирателна комисия

ЦИК е обявила две обществени поръчки, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, свързани с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера.

За гарантиране на надеждността на изборния процес ЦИК е предвидила по-високи мерки и изисквания чрез въвеждане на допълнителни мерки за сигурност. Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание.

Тя добави, че са извършени и редица проверки и тестове, като основната е удостоверяване на съответствието на типа устройство за гласуване.

Нейкова отбеляза, че за изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини да гласуване, а гласуването ще се извършва с вече закупените, предава БГНЕС.

Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс“, съобщи тя.

Председателят на ЦИК уточни и че в изборния ден не се извършва замяна на машина за гласуване. Ако е възникнал някакъв проблем, гласуването на машина се преустановява и избирателите гласуват с хартия. При машинния вот избирателите ще получават една карта, която ще се поставя в устройството.

ЦИК в стремежа си да обезпечи провеждането на честни избори многократно се е опитвала да ангажира органите, които са натоварени със сигурността в държавата, да се включат и с експертиза и с мерки за сигурност", обясни още Нейкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Да питам
    Склада да не е прикачено ремарке към трактора?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари